Berlin nova muzička prijestolnica

Berlin je poznat po tehno-sceni, ali privlači i mlade klasičare iz cijeloga svijeta. Taj grad dom je nekoliko profesionalnih orkestara, uključujući i njegov znameniti filharmonijski orkestar.

Život u Berlinu jeftiniji je nego u drugim metropolama, a njegova jedinstvena povijest jedan je od razloga zbog kojih mladim talentima nudi mnogo više mogućnosti nego drugi gradovi.

Kanadske sopranistica Rachel Fenlon izvodi Mozartovu ariju. Kaže da je mogla nastupati i kod kuće, ali prošlog ljeta se preselila u Berlin, trenutačno najbolje mjesto, kako kaže, za sve koji žele uspjeti u svijetu opere.

Novac i historijsko naslijeđe

“Svakog dana u tjednu ovdje možete birati između deset različitih koncerata. Za mene kao umjetnicu, kad je riječ o obrazovanju, velika je stvar to što mogu svake večeri vidjeti fantastične nastupe”, kaže Rachel.

“Njemački simfonijski orkestar u Berlinu, jedan je od sedam orkestara koji redovno nastupaju u glavom gradu Njemačke. Ovdje postoje i tri operne kuće. A to što je sustigao New York, London i Pariz i postao globalna glazbena prijestolnica, Berlin uveliko može zahvaliti novcu”, izvještava reporter Al Jazeere Nick Spicer.

Državne subvencije omogućavaju razvoj klasične glazbene scene u Berlinu i ostatku Njemačke, dok su mnoge europske zemlje smanjile proračun za kulturu kao dio mjera štednje.

A drugi razlog je povijesni – Berlin je tijekom Hladnog rata bio podijeljen na Istočni i Zapadni. Obje strane trudile su se nadmašiti jedna drugu koncertnim dvoranama i orkestrima.

“Kad je Njemačka 1990. ujedinjena, ujedinjen je i grad. Odjednom je imao po dva komada ili čak tri, kad je riječ o opernim kućama, svega”, objašnjava Alexander Steinbeis, direktor Njemačkog simfonijskog orkestra.

Berlin kao nekada New York

Vlasnica jedne od tvrtki koje pomažu stranim mladim umjetnicima kaže da nigdje ne bi imali takvu priliku da se razviju kao glazbenici.

“Tu su studiji, više obrazovanje, akademije za orkestre. S druge strane, ovdje se može naći mnogo jeftiniji smještaj nego, recimo, u Londonu, Parizu ili New Yorku”, kaže Jant Je Roeller, vlasnica tvrtke Albion Media.

Rachel Fenlon se nada da će proći na nekoj od audicija. Operni pjevači i klasični glazbenici kažu da za glavni grad Njemačke važi ono što je nekad važilo za New York – ako možete uspjeti ovdje, možete svugdje.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Organizatori se nadaju da je ovo tek prvi u nizu sličnih kulturnih događaja, u amfiteatru starom hiljadama godina.

19 Sep 2014
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO