Sirijski pijanista u Carnegie Hallu

Mladi izbjeglica iz Sirije ubrzo će učestvovati na muzičkom takmičenju u slavnom Carnegie Hallu u New Yorku. Ono što ga čini posebnim je činjenica da je klavir počeo svirati tek prošle godine.

Ako biste čuli Tambija Asaada Cimuka kako svira Rahmanjinova, pomislili biste da ima dugogodišnje iskustvo.

Međutim, ovaj 16-godišnjak iz Sirije klavir je počeo svirati prije samo 18 mjeseci.

Nakon što je sa porodicom pobjegao u Tursku, stigao je na Akademix institut u Bursi. Učitelje je zadivio već na prvom času, pa su mu odlučili dodijeliti stipendiju.

“Ono za šta je potrebno 10 godina, Tambi je naučio za jednu godinu. Prosječnom učeniku trebaju tri mjeseca da savlada muzičko djelo, Tambiju samo jedan dan”, kaže Elena Cekic, učiteljica muzičkog.

Njegov talent brzo je privukao pažnju šire turske javnosti.

Muzička takmičenja

Zahvaljujući ovomjesečnoj ličnoj intervenciji predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Tambi i njegova porodica postali su državljani Turske.

Sada ima mogućnost da putuje i učestvuje na međunarodnim muzičkim takmičenjima.

“Ja predstavljam Tursku. Sretan sam što sada živim ovdje, ali sam istovremeno tužan jer sam morao napustiti Siriju”, kaže mladi pijanista Cimuk.

Tambi kod kuće i dalje svira harmoniku, koja je podsjetnik na njegovo rano djetinjstvo u Siriji. Ali on razmišlja o drugačijem svijetu.

Ubrzo će nastupati u slavnom američkom Carnegie Hallu.

Kaže kako voli Rahmanjinova i druge ruske kompozitore, jer osjeća da im pripada.

Tambijevi učitelji misle da je dostojan njihovog društva.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Trideset sirijskih ženskih izbjeglica, bez ikakvog glumačkog iskustva, reinterpretirale su drevnu grčku tragediju „ Antigona” u glavnom gradu  Libana, Bejrutu. Predstava stara 2.500 godina, koju je napisao Sofoklo, bavi se sličnim pitanjima sa kojima se danas susreću žene u ratom zahvaćenoj Sriji.

Na UN-ovoj konferenciji u Berlinu, njemački ministar za ekonomski razvoj i saradnju pozvao je evropske zemlje da ulože što više novca za rješavanje izbjegličke krize u Siriji. Ivan Čorkalo donosi priču o izbjeglim Sirijcima koji su spas pronašli u turskom gradu Diyarbakiru.

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO