Preminuo pjevač Joe Cocker

Joe Cocker je bio poznat po grubom glasu (EPA)

Britanski pjevač Joe Cocker umro je u ponedjeljak u 70. godini života, kazao je njegov agent.

Preminuo je nakon borbe sa karcinomom, u svom domu u američkoj državi Colorado.

Cockerov menadžer, Barrie Marshall, potvrdio je vijest o smrti pjevača.

„Teškog srca Vas obavještavamo da je naš voljeni Joe Cocker sinoć preminuo. Bez sumnje je bio jedan od najvećih rock/soul glasova koje je Britanija ikada dala – i to je ostao cijelog života. Veoma talentovan, velika zvijezda, ali opet dobar i ponizan čovjek koji je volio nastupati. Ko god ga je gledao uživo, neće ga zaboraviti.

Prošle godine je oborio sve svoje rekorde u arenama širom Evrope, sa albumom na vrhu top-liste u  Njemačkoj i finalnim koncertom u Hammersmithu u junu. “

Nagrada za doprinos muzici

„Kad mu je već ovo morala biti posljednja turneja, napustio nas je na vrhuncu talenta. Zatresao je Woodstock dva puta – prvi put mu je vjerovatno i jedna od najzapamćenijih izvedbi ikada. Legendarna izvedba pjesme „With A Little Help From My Friends“ decenijama uzbuđuje ljude – jednostavno je bio poseban.

Imali smo tu sreću da radimo sa tim divnim čovjekom skoro 30 godina. Voljeli smo ga i mjesto u našim srcima će biti nemoguće ispuniti“, rekao je on.

John Robert “Joe” Cocker, rođen je 20. maja 1944. godine u Sheffieldu, Engleska. Pjevao je rock i bluz pjesme, a popularnost je stekao u 60. godinama prošlog stoljeća.

Bio je poznat po grubom glasu, grčevitom plesu i obradama popularnih pjesama, pogotovo Beatlesa.

On je 2007. godine postao dio Sheffieldove Kuće slavnih. Iste godine je osvojio nagradu OBE zbog svog doprinosa muzici.

Izvor: Al Jazeera i agencije