Nađena kopija Disneyjevog crtića iz 1927.

Biblioteka digitalizirala crtani film u kome je glavni junak zec Oswald, preteča Mickeyja Mousea, i poslala ga Disneyju (Norveška nacionalna biblioteka)

Kopija crtanog filma Walta Disneyja iz 1927. godine za koju se vjerovalo da je izgubljena, pronađena je na sjeveru Norveške, saopćila je nacionalna biblioteka te države, prenose agencije.

Film, gotovo kompletna verzija „Praznih čarapa“ je Disneyjev prvi božićni film i otkriven je u inventaru biblioteke u mjestu Mo i Rana u blizini arktičkog kruga.

„U početku nismo znali da je riječ o izgubljenom kinematografskom blagu“, naveo je arhivar u biblioteci Kvale Sorenssen.

„Film je bio u dvije rolne koje nisu bile jasno označene.“

Originalna verzija „Praznih čarapa“ traje 5 i 30 minuta, ali u materijalu pronađenom u Norveškoj nedostaje između 30 i 60 sekundi centralnog dijela filma. Autentičnog crtića potvrdio je Disneyjev ilustrator David Gerstein.

Preteča Mickeyja Mousea

Biblioteka je digitalizirala crtani film u kome je glavni junak zec Oswald, preteča Mickeyja Mousea, i poslala ga Disneyju.

Prije Norveške jedina poznata kopija „Praznih čarapa“ bila je sekvenca od 25 sekundi koja se čuva u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

Norveški film najprije je pripadao privatnom licu, a potom je završio u kolekciji Norveškog filmskog instituta koji ga je predao Narodnoj biblioteci Norveške.

Većina djela i dokumenata biblioteke čuva se u dobro osiguranom bunkeru u Mo i Rani.

Biblioteka je, piše agencija AFP, pokrenula veliki projekat digitalizacije svog arhiva kako bi njihova kolekcija bila dostupnija javnosti, što je pomoglo u pronalaženju više izgubljenih dokumenata.

Izvor: Agencije