Dokumentarni serijal: Pod reflektorima

Politički angažman glumaca, pjevača i sportista u svijetu nije ništa neuobičajeno.

Sinonim te pojave je Ronald Reagan, dok ga slijedi njegov kolega Arnold Schwarzenegger i mnoge druge manje poznate zvijezde. S druge strane, na istoku primat drže svjetski prvaci i vrhunski sportisti Vitalij Kličko i Gary Kasparov.

Reditelji, glumci, muzički umjetnici, vrhunski sportisti – svi se nalaze pod lupom javnosti. Sve te profesije dio su estrade, a najveća estrada u zemljama zapadnog Balkana je politika.

Uprkos svim profesionalnim uspjesima najveće zvijezde nisu ni glumci, ni pjevači, ni sportisti. Bez obzira na svoju slavu i relativno bogatstvo mnogi se od njih žele dokazati i u politici, jer zvijezde Balkana su političari.

Motiv za politiku

Dokumentarni serijal „Pod reflektorima“ u tri epizode istražuje šta ljude koji se bave umjetnošću, estradom ili vrhunskim sportom privlači da se bave politikom, šta ih motivira i koji su njihovi stvarni ciljevi.

S druge strane, serijal odgovara i na pitanja koliko i kako njihov politički angažman utječe na njihovu karijeru i zatvara li im on ili otvara nova „tržišta“.

Epizode serijala „Pod reflektorima“ su koncipirane po državama (Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija). Iako postoje mnoge sličnosti u iskazima i iskustvu slavnih ličnosti koje u ovom serijalu otvoreno iznose svoje stavove i dileme, čini se da se motivi njihovog angažmana razlikuju od država do države.

Balkanske zvijezde

Uz osvrte o ovoj temi književnika Miljenka Jergovića, Fahire Fejzić-Čengić, profesorice Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, i publiciste Pere Lukovića za Al Jazeera Balkans svoja razmišljanja sa gledaocima podijelit će balkanske zvijezde: Emir Hadžihafizbegović, Relja Bašić, Danis Tanović, Miroslav Škoro, Neda Arnerić, Zlatko Vitez, Voja Brajević, Dino Mustafić, Srđan Dragojević, Svjetlana Kitić, Branislav Lečić, Josip Pejaković, Nazif Gljiva, Amel Mekić, Alma Čardžić, Ismeta Dervoz, Ivica Šarić, Predrag Ejdus, Kićo Slabinac, Sandra Bagarić, Aleksandar Šapić, Sabahudin Delalić…

Autor ovog najnovijeg serijala iz produkcije Al Jazeere Balkans je proslavljeni snimatelj i filmski radnik Mustafa Mustafić.

Produkcijska ekipa: Almir Đikoli i Faris Dobrača, snimatelji; Lejla Hasanbegović, izvršni producent/organizator; Una Bejtović, novinar; Adis Baždarević, tonac; Izvršna produkcija: Panglas, Sarajevo; Producent za Al Jazeera Balkans: Sead Kreševljaković.

Serijal se premijerno emitira u subotu, 13. decembra, u 17:30, a gledaoci će biti u mogućnosti pogledati ga i na Youtube kanalu Al Jazeere Balkans te web-stranici.

Izvor: Al Jazeera