Pariški festival ‘Sloboda za Palestinu’

Festival “Sloboda za Palestinu” održava se u Parizu, a na njemu učestvuju desetine umjetnika i intelektualca iz Palestine, arapskog svijeta i Evrope. Oni traže okončanje okupacije i bojkot izraelskih proizvoda.

Učesnici i posjetioci su došli iz svih krajeva Francuske kako bi prisustvovali u ovom kulturnom događaju. “Sloboda za Palestinu” naziv je inicijative koju su pokrenula palestinska udruženja u Francuskoj. Ove godine im je cilj, kroz umjetničke performanse, upoznati francusku javnost s patnjama kroz koje prolazi palestinski narod. Zahtijevaju slobodu za Palestinu i sankcije Izraelu.

“Kroz umjetnost lakše šaljemo poruku i budimo više emocija kod ljudi. Želimo poručiti da palestinski narod ima pravo na život i da su zahtjevi tog naroda legitimni”, rekla je pjevačica Abir Hammad.

Lavine kritika i napada

Nedavno priznavanje palestinske države od Švedske smatraju historijskim trenutkom. To je bila jedna od tema o kojoj su razgovarali učesnici, koji se nadaju da će primjer Švedske slijediti i druge evropske države. Upravo zbog toga lobiraju kod svojih vlada.

“Francuska, ali i ostale države, svakako će morati priznati palestinsku državu. No, ključna su sljedeća pitanja: Hoće li to priznanje dovesti do pomirenja palestinskog naroda i okončanja opsade? Hoće li pomoći u izgradnji svega što je izraelska vojska uništila? Hoće li to priznanje značiti i pravo na povratak palestinskih izbjeglica?”, pita se Olivia Zemor, predsjednica organizacije CAPJPO-Europalestine.

Globalna kampanja poznata kao BDS – bojkot, neinvestiranje, sankcije – izazvala je lavinu kritika i napada. Pobornici te ideje optuženi su za antisemitizam, pa čak i negiranje Holokausta – iako među njihovim aktivistima ima i jevreja i državljana Izraela.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO