Za klavir iz Casablance 3,4 miliona dolara

Klavir se pojavio u romantičnoj drami iz 1942. godine koja je osvojila Oscara, a u kojoj je glavnu ulogu tumačio legendarni Humphrey Bogart (AFP)

Oslikani, uspravni klavir koji je krasio Rickov kafe u klasičnom filmu Casablanca dostigao je cijenu od 3,4 miliona američkih dolara na aukciji u New Yorku, prenosi agencija AP.

Narandžasti instrument, na kojem je Sam (Dooley Wilson) odsvirao „Kako vrijeme prolazi“ (As Time Goes By) na zahtjev Ilse (Ingrid Bergman), nalazio se među 200 stvari iz zlatnog doba Hollywooda koje su prodate na aukciji agencije Bonham's.

Klavir se pojavio u romantičnoj drami iz 1942. godine koja je osvojila Oscara, a u kojoj je glavnu ulogu tumačio legendarni Humphrey Bogart.

Na aukciji su bile haljine koje su nosile Grace Kelly, Marilyn Monroe, Judy Garland i Rita Hayworth, kao i jakna koju je nosio Clark Gable u Prohujalo s vihorom.

Prodat je i kostim Lava koji je nosio Bert Lahr u Čarobnjaku iz Oza.

Prodate stolica i vrata

Aukcijska kuća odbila je procijeniti vrijednost klavira iz Casablance, samo je saopćila kao očekuje dostići „sedmocifreni iznos“.

Prodaja je počela sa cijenom od 1,6 miliona i za tri minuta je okončana sa cifrom 3,4 miliona dolara, plus porez.

Vjerovatno napravljen 1927. godine, klavir ima samo 58 dirki, 30 manje od klasičnog, a od 1980-ih vlasnik mu je bio jedan zubar iz Los Angelesa.

Casablancu, koja je osvojila tri Oscara, Američki institut za film proglasio je za drugi najbolji film svih vremena, iza Građanina Kejna, a ispred Kuma.

Tokom aukcije prodato je mnogo stvari iz Casablance, a dostizale su cijenu od 5.000 dolara, koliko je koštala jedna od stolica iz Rickovog kafića, pa do 115.000 dolara koliko je jedan kupac dao za vrata ugostiteljskog objekta iz filma.

Izvor: Agencije