Festival palestinske umjetnosti ruši granice

Posljednje izraelsko bombardiranje Gaze okončano je prije mjesec.

Uprkos razaranju i u inat preživljenom bolu i patnji, palestinski umjetnici održavaju još jedan festival umjetnosti na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

Taj festival umjetnosti slavi 200 godina kulturne historije, a održat će se na 26 lokacija od Gaze do Haife, na historijskom području Palestine.

Bit će izložena djela više od 100 palestinskih i međunarodnih umjetnika, u projektu nazvanom “Arhivi koje živimo i dijelimo sa drugima”.  

Umjetnik Amer al-Shomali kaže da ovaj festival ne poznaje granice.

“Izlagat će se djela mnogih umjetnika, uključujući i djela Palestinca iz 1948. godine. Preminuli umjetnik Mustafa al-Halaj crtao je postere za Palestinsku oslobodilačku organizaciju tokom revolucije, a sada su njegovi radovi izloženi u Haifi. Ovaj festival ne poznaje granice. Ja nisam nikada bio u tom gradu i možda ga neću posjetiti i narednih 10 godina, ali moji radovi su izloženi tamo. Zadovoljan sam time.”

Politička poruka

Izloženi radovi slave savremene umjetnike i njihove radove, koji simbolizuju značajne događaje u palestinskoj historiji.

Nema sumnje da ovi radovi imaju i političku poruku. Izložba će biti održana u duhu kolektivnog kreativnog otpora okupaciji.

“Cilj ovog festivala je da ruši granice, želimo festival koji će doprijeti do publike na historijskom području Palestine”, kaže direktor Qalandiya festivala, Jack Parzekhian.

Festival je nazvan prema prvoj izložbi, koja je održana 2012. godine u palestinskom selu Qalandiya na Zapadnoj obali.

Bit će na turneji po palestinskim gradovima do sredine novembra.

Izvor: Al Jazeera