Film o Palestini pobjednik Al Jazeerinog festivala

Na 10. Al Jazeerinom festivalu dokumentarnog filma održanom u  Dohi dominantna tema bila je Palestina, a prikazani su filmovi iz više od 90 zemalja svijeta.

Glavnu nagradu dobio je film ”Susret sa izgubljenom zemljom”, a tema filma je djetinstvo grupe francuskih građana u Palestini, prije uspostave države Izrael.

 „Snaga ovog filma je u činjenici da francuski građani govore o svakodnevnom životu bolje nego što bi to Palestinci uradili. Riječ je o Palestini koje više nema, dok je tamo život bio lijep i miran, prije dolaska cionista”, izjavila je Maryse Gharghour.

”Pokidane žice” je još jedan palestinski film koji je dobio nagradu, a to je kratki film u kojem djeca u Gazi koriste snagu muzike da skrenu misli od izraelskih vazdušnih udara.

 „Riječ je o muzičkoj simfoniji usprkos onoj ratnoj. Muzika oživljava snove narušene ratom i cionističkom okupacijom.”,  izjavio je član ekipe filma ”Pokidane žice” Ahmad Hassouna.

Više od 160 filmova

No, osim Palestine, na festivalu je bilo i drugih tema i filmova iz drugih država.

Film ”Zaljubljene ptičice” govori o ubijanju iz časti, te o društvenim i vjerskim temeljima ove prakse.

Priče o izbjeglicama iz Alžira na pacifičkom ostrvu Nova Kaledonija i patnjama mladih somalskih migranata koji nastoje da se domognu Evrope, su neki od primjera ljudskih priča prikazanih na ovom festivalu.

 „Prije 10 godina, na prvom festivalu učestvovalo je svega 14 filmova. Ove godine, taj broj premašio je 160. Organizatori kažu da taj veliki pomak u kvantitetu nipošto nije napravljen nauštrb kvaliteta”, izvijestio je reporter Al Jazeere Mohamed Vall.

Pozitivno predstavljanje regije

 „Vizija ovogodišnje selekcije odražava inicijalni cilj zbog kojeg smo prije 10 godina i pokrenuli ovaj festival. Ovu regiju predstavljamo u pravom svjetlu. Ovo je područje civilizacije i kulture, a ne tek grupe krvožednih naroda”, kazao je direktor ovog festivala Abbas Arnaout.

Organizator tvrdi da je festival u samo 10 godina pomogao u oblikovanju onoga što je danas poznato kao arapski dokumentarni film.

Cilj im je da u narednih nekoliko godina taj festival podignu do najvišeg međunarodnog standarada.

Izvor: Al Jazeera