Richard Flanagan dobitnik nagrade ‘Man Booker’

Dobitniku je nagradu u londonskom Guildhallu uručila vojvotkinja od Cornwalla Camilla Parker Bowles (Getty Images)
Dobitniku je nagradu u londonskom Guildhallu uručila vojvotkinja od Cornwalla Camilla Parker Bowles (Getty Images)

Književna nagrada “Man Booker” dodijeljena je u utorak navečer u Londonu australskom književniku Richardu Flanaganu za roman The Narrow Road to the Deep North, “nevjerovatnu priču o ljudskom stradanju i drugarstvu”.

The Narrow Road to the Deep North, Flanaganov šesti roman, ljubavna je priča koja se bavi jednom od najzloglasnijih epizoda u japanskoj povijesti – gradnjom Burmanske pruge, ili Pruge smrti, na relaciji Tajland – Burma za vrijeme Drugog svjetskog rata, piše Hina.

Dobitniku je nagradu na posebnoj svečanosti u londonskom Guildhallu uručila vojvotkinja od Cornwalla Camilla Parker Bowles.

Predsjednik ocjenjivačkog žirija A.C. Grayling rekao je kako je riječ o “apsolutno superiornom romanu, iznimnom književnom djelu”.

‘Knjiga koja snažno pogađa’

“To je veličanstven roman o ljubavi i ratu, dvjema velikim književnim temama. Napisan proznim stilom izvanredne elegancije i snage, on stvara mostove između Istoka i Zapada, prošlosti i sadašnjosti, u priči o krivnji i herojstvu. Richard Flanagan rođen je kako bi ga napisao”, kazao je Grayling.

Naslov je roman dobio po slavnoj knjizi japanskog haiku pjesnika Matsua Basha.

Piscu je trebalo d 12 godina da ga napiše, a konačno ga je dovršio – nakon što je odbacio čak pet njegovih ranijih verzija – upravo na dan kada mu je u dobi od 98 godina umro otac, kojem je knjiga posvećena, kao zatvoreniku 335. radnog logora na Pruzi smrti.

Flanagan je treći Australac koji je do sada osvojio tu prestižnu nagradu i ujedno prvi sa Tasmanije.

“Najbolji i najgori dio posla žirija je kada naiđete na knjigu koja vas pogodi tako snažno da poslije danima niste u stanju čitati ništa drugo. Upravo se to dogodilo s tom knjigom”, kazao je Grayling, napomenuvši kako je konačnoj odluci prethodila trosatna rasprava žirija.

“To nije samo roman o ratu, niti o ljudima koji se ubijaju ili bombama koje eksplodiraju. To je daleko više roman o ljudima, njihovu iskustvu i odnosima. Izuzetno je iznijansiran, kao da su svi koji su bili uključeni u gradnju te pruge, s obje strane, na neki način bili žrtve”, napomenuo je.

Flanaganu je uručen ček na novčani iznos u visini 50.000 funti (63.000 eura), a čeka ga i gotovo zagarantirana rekordna prodaja njegove knjige širom svijeta.

Uz njega su u užem izboru za nagradu bili Amerikanci Joshua Ferris, s romanom To Rise Again at a Decent Hour, o krađi identiteta na internetu, te Karen Joy Fowler s We Are All Completely Beside Ourselves, “zabavnom, intimnom i iskrenom” romanu o jednoj porodici.

U užem izboru troje Britanaca

U uži je izbor ove godine uvršteno i troje Britanaca: Howardu Jacobsonu nominaciju je donio njegov 13. roman J, “distopijska ljubavna priča neusporedive začudnosti, čija se radnja odvija u budućnosti, u svijetu u kojemu je prošlost opasna zemlja”; Neel Mukherjee svoju priču The Lives of Others smjestio je u Calcuttu, gdje se njegov lik Supratik počinje baviti ekstremnim političkim aktivizmom; Ali Smith u romanu How to be Both isprepliće dvije priče o ljubavi i nepravdi u potrazi za odgovorom je li moguće istovremeno biti i muškarac i žena, u prošlosti i budućnosti, biti i prisutan i odsutan.

Ove su godine u obzir za nagradu po prvi put uzeti autori koji objavljuju na engleskom jeziku u Velikoj Britaniji, bez obzira na nacionalnost, a ne samo književna djela autora iz Velike Britanije i zemalja Commonwealtha, Irske i Zimbabvea.

O dobitniku je odlučivao žiri, koji su, uz filozofa i pisca Graylinga, ove godine činili britanski kritičar i romanopisac Jonathan Bate, američka akademkinja Sarah Churchwell, Alastair Niven sa Univerziteta u Oxfordu, naučnik Daniel Glaser i autorica i kritičarka Erica Wagner.

Izvor: Agencija


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO