Postavka Zemaljskog muzeja oduševila Zagreb

Sarajevo u Zagrebu – tako se može opisati otvaranje ovogodišnje Noći muzeja u Hrvatskoj, u kojoj učestvuje gotovo 130 gradova i više od 200 muzeja. Večer u godini kada je ulazak u galerije i muzeje besplatan – otvorena je postavkom iz sarajevskog Zemaljskog muzeja.

Iz Sarajeva je dopremljeno šezdesetak primjeraka nakita, od onih iz mlađeg željeznog doba, sve do vremena prošloga stoljeća.

„Zemaljski muzej već godinama ima odličnu saradnju s muzejima u Hrvatskoj i kontakte poslovne, čak i osobne, to uopće ne treba naglašavati”, kaže Adnan Busuladžić, direktor Zemaljskog muzeja BiH.

Ali, taj muzej treba riješiti svoj status.  On je svoja vrata zatvorio prije više od godinu dana.

Prihoda nema

Razlog je – novac. BiH još od 1995. nije službeno imenovala osnivača Muzeja, pa ga niko ne želi financirati.

Činila je to donedavno država, ali od 2011. prihoda nema, javlja reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić..

Svima oni kojima nešto od izloženog nakita zapne za oko, mogu kupiti njegovu repliku. S lijepom nakanom, jer sav prikupljeni novac ide na račun Zemaljskog muzeja.

Sudeći prema reakciji posjetitelja, naći će se oni koji će to i učiniti.

“Ma, predivno je. Ja jako volim nakit, posebno srebro i broncu“, kaže Zagrepčanka Vesna.

“Interesantno, to je povijesni nakit, jel? Iz raznih stoljeća? Ma, impresioniran sam”, kaže njen sugrađanin Ivo.

Ono što se uprihodi, kažu iz Zemaljskog muzeja, utrošit će na održavanje hladnog pogona – eksponata je mnogo i treba ih održavati.

Zadovoljni ogranizatori

Direktor Muzeja kaže da se zbirke nadziru i ništa nije ugroženo.

A sudeći prema broju posjetitelja, nije ni manifestacija koju je ova izložba otvorila. Noć muzeja iduće godine slavi 10. rođendan.

Dubravka Osrečki Jakelić, organizatorica Noći muzeja, kaže da je jako zadovoljna i da iz godine u godinu sve više raste broj učesnika, ali i posjetitelja.

Koji, bar na jednu noć, imaju priliku vidjeti starinski nakit iz Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

U Hrvatskoj je održana sedma Noć muzeja, kulturno-turistička manifestacija u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva. Posjetiocima je na raspolaganju bilo više od 180 institucija u 80 gradova i mjesta u svim hrvatskih regionima. Noć muzeja privukla je rekordnih 325 hiljada posjetilaca, od čega samo u Zagrebu 160 hiljada. Prošla je godina za manifestaciju Noć muzeja u […]

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO