Pronađena djela Picassa, Chagalla i Matissea

Gotovo 1.500 umjetničkih slika otkriveno je u Minhenu. Među njima su i ona velikih slikara, poput Picassa, Chagalla i Matissea, koje su nacisti oteli prognanim Jevrejima. Vrijednost kolekcije procjenjuje se na skoro milijardu eura.

Blago skriveno u Minhenskom predgrađu Schwabing predmet je policijskog interesovanja već dvije godine. Kod osamdesetogodišnjeg Corneliusa Gurlitta, sina poznatog njemačkog trgovca umjetninama i kolekcionara Hildebrandta Gurlitta, pronađena je kolekcija ogromne vrijednosti. Njegov otac je slike počeo kupovati 30-tih i 40-tih godina prošlog vijeka.

Novac kao trag

Pojedine slike pripadale su Jevrejima, kojima su ih nacisti konfiscirali ili prisiljavali na prodaju u bescijenje. Gurlitta su nacisti malo cijenili, jer mu je baka bila Jevrejka. Zahvaljujući brojnim vezama, u vrijeme Trećeg Reicha, uspio je otkupiti i sačuvati veliki broj slika.

Među njima i djelo Henrija Matissea, vlasništvo Paula Rosenberga, koji je bio prisiljen ostaviti svoju parišku kolekciju, bježeći pred nacistima. Skoro 50 godina, njegov sin Cornelius čuvao je slike u svom stanu, živeći od novca dobijenog povremenom prodajom umjetnina. Upravo je veća količina novca, pronađena kod njega na putu u Švicarsku, potakla njemačke carinike na istragu.

Nakon otkrića, umjetnine su prebačene u carinsko skladište, a u međuvremenu je angažiran stručnjak za procjenu njihove autentičnosti i vrijednosti. Za gotovo 200 slika od ranije se traga, a cijela kolekcija procjenjuje se na blizu milijardu eura.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U glavnom gradu Velike Britanije grupa umjetnika iz Sirije okupila se da bi prikazali svoja djela. A ono što ovu izložbu čini posebnom jeste činjenica da su sve umjetnine prokrijumčarene iz ratom zahvaćene Sirije. 

Prije 23 godine izvršena je jedna od najvećih krađa umjetnina u Sjedinjenim Američkim Državama ikada. Ukradene su slike, među kojima Rembrantova i Vermeerova djela. Umjetnine nisu nikada pronađene, a FBI sada traži pomoć građana.

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO