OHR: Svesrpski simboli će opet na Ustavni sud BiH

Na Ustavnom sudu BiH je da ocijeni ustavnost zakona u svjetlu svoje dosadašnje sudske prakse, kažu iz OHR-a, reagujući na usvajanje izmjena i dopuna Zakona o upotrebi zastave, grba i himne u entitetu Republika Srpska.

Prvi korak može biti odbijanje ovakvog bizarnog i avanturističkog podrivanja Daytona i dejtonskih institucija koje provodi Milorad Dodik, navodi OHR (Al Jazeera)

Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o upotrebi zastave, grba i himne u [entitetu] Republici Srpskoj ima za cilj implementaciju deklaracije Svesrpskog sabora kako bi se stvorio pravni osnov za isticanje zvanične himne i grba Republike Srbije u Republici Srpskoj kao svesrpskih simbola, ocijenio je Ured visokog predstavnika (OHR) nakon što je prošle sedmice nacrt zakona usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Iz OHR-a podsjećaju da je Ustavni sud BiH već proglasio neustavnim te iste simbole koji su tada bili određeni kao zvanični grb i himna Republike Srpske, javlja Fena.

“Na Ustavnom sudu BiH će biti da ocijeni ustavnost zakona u svjetlu svoje dosadašnje sudske prakse”, kažu iz OHR-a.

Deklaracija sa Svesrpskog sabora

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je početkom jula usvojila deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je usvojena na Svesrpskom saboru održanom početkom juna u Beogradu.

Predsjednik tog entiteta Milorad Dodik rekao je tada da je riječ o historijski važnom dokumentu koji treba da odredi pravac daljeg razvoja.

Dva dana kasnije, zastupnici tog entitetskog zakonodavnog tijela usvojili su izmjene i dopune Zakona o grbu, himni i zastavi, koji predviđa ponovno korištenje himne Bože pravde i grba s dvoglavim orlom, odnosno grba Nemanjića, koje je ranije Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2006. godine proglasio neustavnim grb Republike Srpske, a nakon toga je, 2007. godine, NSRS umjesto grba usvojio amblem sa slovima RS. Neustavnom je proglašena i himna.

Sud je obrazložio da su ti zvanični simboli u suprotnosti sa ustavnim principom kolektivne ravnopravnosti konstitutivnih naroda, budući da se time ističe historija, tradicija, običaji i vjerski i nacionalni identitet Srba te nameću takve vrijednosti pripadnicima drugih konstitutivnih naroda, drugim građanima i ostalima na teritoriji entiteta Republika Srpska.

Izvor: Al Jazeera i agencije