Schmidt: Prijetnje secesijom iz RS nisu puka retorika

Iz ureda Visokog predstavnika je poručeno da međunarodna zajednica garantira postojanje države BiH, kao i mir i sigurnost svih građana ove zemlje.

Entiteti postoje samo zato što postoji Bosna i Hercegovina, kaže visoki predstavnik Christian Schmidt (REUTERS/Antonio Bronic)

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt u utorak je tokom vanrednog sastanka sa ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira razgovarao o aktualnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i prezentirao svoja zapažanja.

Zapovjednik EUFOR-a, general-major Laszlo Sticz, također je dao svoju ocjenu sigurnosne situacije u BiH, objavljeno je na stranici OHR-a.

Visoki predstavnik je posebnu pažnju posvetio ponovljenim najavama o otcjepljenju koje dolaze od strane rukovodstva bh. entiteta Republike Srpske.

“Ovakve se najave ponekad odbacuju kao puka politička retorika. Ja ne mislim tako: svjedočimo provođenju političke agende kojom se ugrožava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.”

Zvaničnici RS-a bi trebali objasniti svoju kritiku provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, dodaje se.

‘Otcjepljenje nije opcija’

“Otcjepljenje od države Bosne i Hercegovine u svakom slučaju nije opcija. Evropske integracije ne smiju biti dovedene u pitanje. Ali, moramo garantirati i prava entiteta, što već i radimo. Svi u Bosni i Hercegovini imaju pravo živjeti u miru i bez diskriminacije”, poručio je Visoki predstavnik u BiH.

“Ovo su činjenice: ne postoji zakonsko pravo na otcjepljenje i entiteti nisu države. Entiteti postoje samo zato što postoji Bosna i Hercegovina. Ko god to dovodi u pitanje prihvata sukob, a međunarodna zajednica to neće dozvoliti.”

Navodi se da vrlo pažljivo prate da li se i kakve aktivnosti poduzimaju u RS-u koje bi mogle voditi ka narušavanju reda u BiH.

Iz ureda Visokog predstavnika je poručeno da međunarodna zajednica garantira postojanje države Bosne i Hercegovine, kao i mir i sigurnost svih građana ove zemlje.

“Niko nema pravo to ugrožavati. Svaki pokušaj destabiliziranja smatram ozbiljnim ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma”, poručio je Schmidt.

“Građani ove zemlje napravili su iskorake ka pomirenju i suživotu koji su prije trideset godina djelovali nezamislivo. Stoga je jasno u kom pravcu sve zajednice u ovoj zemlji žele ići – ka prosperitetnoj budućnosti u Evropskoj uniji. To je ono što političke elite moraju ostvariti”, rekao je visoki predstavnik nakon sastanka.

Izvor: Agencije