Tužilaštvo: Bivši direktor Granične policije BiH zbog istrage ‘pobjegao u Hrvatsku’

Zoran Galić se tereti za izvršenje krivičnih djela: primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Tužilaštvo BiH kaže da je Zoran Galić ilegalno prešao granicu i otišao u Hrvatsku nakon što je upozoren na istragu (Granična policija BiH)

Dvije osobe su uhapšene u Bosni i Hercegovini zbog organiziranog kriminala, dok je treća osumnjičena osoba, zamjenik direktora Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) i bivši čelnik Granične policije BiH Zoran Galić, u bijegu, tvrde u Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo navodi da je nakon dobijanja informacije o akciji – Galić ilegalno napustio zemlju, i da je u Hrvatskoj.

Pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje Blagoje Milović te državljanin Bosne i Hercegovine i Hrvatske Ivica Bago jučer su, prema naredbi Tužilaštva BiH, lišeni slobode zbog krivičnih djela organizirani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i drugih krivičnih djela, stoji na internetskoj stranici državnog Tužilaštva BiH.

Galića se, prema istom saopćenju, sumnjići za izvršenje krivičnih djela: primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH.

Nepoznata osoba upozorila Galića

Tužilaštvo sumnja da je za sada nepoznata osoba iz institucija koje su uključene u istragu osumnjičenom Galiću dostavila informaciju o istrazi protiv njega, nakon čega je bivši direktor jučer ilegalno prešao bh. granicu i pobjegao u Hrvatsku gdje se i sada nalazi.

U saopćenju se navodi kako je ta nepoznata osoba počinila krivično djelo povreda tajnosti postupka te će Tužilaštvo BiH, zajedno s domaćim institucijama i međunarodnim partnerima, provesti istragu kako bi je identificiralo i procesuiralo.

Izvor: Agencije