Hrvatski ministar kaže da se još ne zna jesu li hakeri ukrali podatke o pacijentima

Profil HackManac, koji objavljuje detalje o hakerskim napadima diljem svijeta, kaže da iza prošlosedmičnog napada na KBC Zagreb stoji ruska hakerska grupa.

Ministar Vili Beroš je rekao da informatički sistem u KBC-u Zagreb sada uredno funkcionira, za razliku od prvih dana nakon napada (Matija Habljak/PIXSELL)

Još se ne zna je li došlo do curenja podataka o pacijentima u hakerskom napadu na KBC Zagreb, izjavio je u utorak ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš, otkrivši da su kriminalci tražili novac, ali da se s njima o tome neće pregovarati, prenosi Hina.

Profil HackManac, koji objavljuje detalje o hakerskim napadima diljem svijeta, na društvenoj mreži X naveo je da iza prošlosedmičnog napada na KBC Zagreb stoji ruska hakerska grupa LockBit 3.0.

“Na određenom profilu na internetu ta teroristička organizacija postavila je uvjete, a stav je Vlade da se ne razgovara s kriminalcima po tom pitanju”, izjavio je Beroš u Ministarstvu zdravstva.

Na pitanje može li sa sigurnošću tvrditi da nije došlo do curenja podataka građana, kaže da to nije moguće sa sigurnošću utvrditi te da je u toku postupanje nadležnih institucija.

“U toku je forenzička obrada samog napada, u ovom trenutku to nije moguće reći. Informacije koje su se pojavile na profilu organizacije ne odgovaraju istini”, kazao je.

Sve je napravljeno, dodao je, da podaci hrvatskih građana budu zaštićeni, ali i da ovakvi napadi nisu neuobičajeni jer kriminalci nalaze nove metode pristupanju podacima što se događa i u Pentagonu.

Sistem KBC-a uredno funkcionira

Naglasio je da je Vlada u februaru usvojila “novi zakon o kibernetičkoj sigurnosti gdje imamo i nacionalni centar za kibernetičku sigurnost u okviru SOA-e”.

“Moram apelirati na našu javnost da je loše čitati te podatke, niti je moralno niti je etično. Oni neće biti objavljeni u javnom prostoru jer je odgovornost medija da štite podatke građana”, dodao je Beroš.

Ministar je otkrio i što su hakeri tražili: “Što bi kriminalci tražili, novac”.

“Potpuno je jasno da nas i u budućnosti čeka borba između dobra i zla, mi ćemo se truditi zaštiti podatke“, dodao je ministar i savjetovao građane kako bi trebali postupati na internetu.

Beroš je rekao da informatički sistem u KBC-u Zagreb uredno funkcionira: “Operativno nema poteškoća u pružanju zdravstvene zaštite kao što ih je bilo u prvim danima”.

Govoreći o kibernetičkom napadu na KBC Zagreb, za što je odgovornost preuzela ruska hakerska grupa, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nije htio otkriti previše informacija do kojih su došle službe.

Kazao je i kako on ne zna da se traži otkupnina za ukradene podatke iz bolnice.

Izvor: Agencije