NATO: Zapadni Balkan od strateškog značaja za Alijansu

Nastavit ćemo unapređivati naš politički dijalog i saradnju s regijom kako bismo podržali reforme, mir i sigurnost te se suprotstavili zlonamjernom utjecaju, navodi se u deklaraciji.

"NATO podržava euroatlantske težnje zainteresiranih država u ovoj regiji", navodi se u deklaraciji (Reuters/ Johanna Geron)

Članice Sjevernoatlantske alijanse (NATO) su u zajedničkom saopćenju sa samita koji se održava u Washingtonu poručile kako su regije zapadnog Balkana i Crnog mora od strateškog značaja za Alijansu i da NATO ostaje snažno posvećen njihovoj sigurnosti i stabilnosti, prenosi Tanjug.

“Nastavit ćemo unapređivati naš politički dijalog i praktičnu saradnju sa Zapadnim Balkanom kako bismo podržali reforme, regionalni mir i sigurnost te se suprotstavili zlonamjernom utjecaju, uključujući dezinformacije, hibridne i cyber-prijetnje, koje predstavljaju državni i nedržavni akteri”, naglašava se u deklaraciji.

Podrška euroatlantskim težnjama

Kako se dodaje u saopćenju, demokratske vrijednosti, vladavina prava, domaće reforme i dobrosusjedski odnosi su od vitalnog značaja za regionalnu saradnju i euroatlantske integracije zbog čega NATO očekuje nastavak napretka u tom pogledu.

“Ostajemo posvećeni kontinuiranom angažovanju NATO-a na Zapadnom Balkanu, uključujući i kosovske snage (KFOR) koje predvodi NATO. Dalje ćemo pratiti i procjenjivati razvoj događaja u regiji s posebnim fokusom na prijetnje našoj sigurnosti i potencijalne mogućnosti za bližu saradnju s našim partnerima u regiji.”

“NATO podržava euroatlantske težnje zainteresiranih država u ovoj regiji”, navodi se u deklaraciji.

Izvor: Agencije