Danas u Sarajevu seminar ‘Od Balkana do Gaze: Kritička analiza genocida’

Seminar ima za cilj rasvijetliti duboke i nepredvidive posljedice islamofobije od Balkana do Gaze, s posebnim fokusom na njene historijske korijene i savremene manifestacije.

Seminar će se održati u Narodnom pozorištu Sarajevo s početkom u 17:00.

U Sarajevu se danas održava seminar “Od Balkana do Gaze: Kritička analiza genocida”, koji će okupiti značajna imena, među kojima su i palestinski fotoreporter Motaz Azaiza i David Hearst, glavni urednik portala Middle East Eye i bivši glavni dopisnik britanskog The Guardiana, koji je izvještavao s Balkana tokom ratova devedesetih.

Na seminaru će govoriti i državna ministrica za međunarodnu saradnju Katara Lolwah Rashid Al Khater, predsjednica Slovenije Nataša Pirc-Musar, stručnjak za tranzicijsku pravdu Refik Hodžić koji je radio za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Cilj seminara je rasvijetliti duboke i nepredvidive posljedice islamofobije od Balkana do Gaze, s posebnim fokusom na njene historijske korijene i savremene manifestacije.

Istraživat će teme kao što su poređenje genocida u Srebrenici, opsade Sarajeva i aktuelnog genocida u Gazi, rastući val islamofobije širom svijeta te potencijalne veze između uspona desnice, islamofobije i kolonijalne ekspanzije u Palestini.

Doha Debates portal

Seminar “Od Balkana do Gaze: Kritička analiza genocida” organizuje Centar za napredne studije (CNS) iz Sarajeva, Islam and Muslims Initiative (IMI), organizacija posvećena unapređenju dijaloga, razumijevanja i koegzistencije među različitim zajednicama sa sjedištem u Dohi te Al Jazeera Balkans.

Seminar će se održati u Narodnom pozorištu Sarajevo s početkom u 17:00 i trajat će do 19:45. Bit će snimljen i emitovan u Al Jazeerinoj emisiji Centre Stage. Jezik konferencije je engleski, uz simultani prijevod na bosanski. Prisustvo je moguće samo uz registraciju, a broj mjesta je ograničen.

Osim seminara, u Narodnom pozorištu će biti postavljen i Doha Debates portal, fizički prostor u kojem je uspostavljena komunikacija u stvarnom vremenu između povrijeđenih iz Gaze koji se nalaze na liječenju u Dohi sa zainteresovanima u Sarajevu.

Izvor: Al Jazeera