Čović: Ako usvojimo budžet, koalicija na državnom nivou opstaje

Čelnik HDZ-a BiH govorio nakon sastanka sa liderima koalicije na državnom nivou koji je održan u Mostaru.

Čović se nada da će predstavnici stranaka državne koalicije hitno usvojiti budžet i pokrenuti sve druge potrebne aktivnosti kako bi BiH na jesen mogla otvoriti pregovarački proces sa EU (FENA/Branka Soldo)

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Heregovine (HDZ BiH) Dragan Čović, nakon sastanka čelnika koalicije na državnom nivou, kazao je kako je danas u Mostaru dogovoreno da u četvrtak na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine bude državni budžet, prenosi agencija Fena.

“Usvojili smo zajednički zaključak koji obvezuje čelnike pet stranaka da se proračun nađe na sjednici Vijeća ministara BiH u četvrtak i da se u žurnoj proceduru usvoji u dva doma Parlamenta BiH”, izjavio je on na konferenciji za novinare nakon sastanka na kojem su još bili između ostalih Nermin Nikšić (Socijaldemokratska partija BiH), Elmedin Konaković (Narod i Pravda), Milorad Dodik i Željka Cvijanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata) i Edin Forto (Naša stranka).

Čović je dodao kako se nada da će predstavnici stranaka državne koalicije hitno usvojiti državni budžet i pokrenuti sve druge potrebne aktivnosti kako bi BiH na jesen mogla otvoriti pregovarački proces s Evropskom unijom.

Pitanje o Domu naroda PS BiH

“Ako mi usvojimo proračun u četvrtak, kako smo danas dogovorili, državna koalicija jamačno će postojati”, poručio je čelnik HDZ-a BiH.

Na novinarsko pitanje hoće li žrijeb delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska koji je održan u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, utjecati na državnu koaliciju, Čović je odgovorio:

“Što se mene tiče, to neće imati baš nikakav utjecaj. Odnosi u Domu naroda su takvi kakvi su. Ako imate parlamentarnu većinu onda je imate, ako ne, onda imate problem. Je li neka stranka u Domu naroda s tri ili četiri mandata, ja bih rekao da je irelevantno.”

Izvor: Agencije