Serijal ‘Partizani’ gledajte na Al Jazeeri Balkans

‘Komunisti’, prva epizoda serijala ‘Partizani’, bit će emitovana na Al Jazeeri Balkans u nedjelju, 9. juna u 19:05. Repriza je u 23:05.

Serijal će u programu Al Jazeere Balkans biti emitovan nedjeljom u 19:05, a repriza će biti u 23:05 [Al Jazeera]

Nakon uspješnog emitovanja serijala o Nezavisnoj državi Hrvatskoj, hrvatski historičar Hrvoje Klasić upustio se u novi projekt koji govori o temi iz Drugog svjetskog rata, a to je snimanje serijala Partizani od sedam epizoda za Al Jazeeru Balkans.

Klasić je za potrebe boljeg uvida u teme koje i danas nisu stvar konsenzusa razgovarao s historičarima iz Pariza, Londona, Berlina, Beča i drugih gradova. Neki od sagovornika bili su mu Amar Karapuš, Arnold Suppan, Bojan Godeša, Christopher Catherwood, Gaj Trifković, Jože Pirjevec, Klaus Schmider, Marko Atilla Hoare, Milan Radanović i Tommaso Piffer.

Drugi svjetski rat je među najvećim tragedijama ljudskog roda, ali ujedno i simbol pobjede nad jednim od najvećih zala koje je ikad zadesilo čovječanstvo – fašizma i nacizma.

Na području Balkana, to ratno vrijeme iznjedrilo je do tada neviđeni narodni otpor, u obliku partizanskog pokreta, antifašističkog usmjerenja, koji je iznenadio i najveće političke igrače tog doba u svijetu svojim pojavljivanjem, a zatim i efikasnošću.

Ko su bili partizani? Šta je tjeralo mladost tadašnje Kraljevine Jugoslavije da napusti domove i ode u šume i planine, u brutalne sukobe s njemačkom vojskom i domaćim saradnicima okupatora? Kako je partizanski pokret u Jugoslaviji postao najveći i najefikasniji oružani pokret otpora fašizmu i nacizmu u Evropi? Kako se partizanski pokret pretvorio u novi komunistički režim, koji je stvorio socijalističku Jugoslaviju? Na ta pitanja odgovaraju historičari iz cijele Evrope koji su detaljno proučavali taj period  historije, iznoseći i do sada nepoznate detalje o nekim od najpoznatijih događaja između 1941. i 1945. godine. Autor serijala je prof. dr. Hrvoje Klasić.

Nakon uspješnog emitovanja serijala o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, hrvatski historičar Hrvoje Klasić upustio se u novi projekt koji govori o temi iz Drugog svjetskog rata [Al Jazeera]

Na početku o komunistima

Prva epizoda novog serijala Partizani, pod naslovom “Komunisti”, bit će emitovana na Al Jazeeri Balkans u nedjelju, 9. juna  u 19:05. Repriza je u 23:05.

Partizanski pokret bio je najjači organizovani oružani otpor u Evropi u Drugom svjetskom ratu. No, kako se uopće dogodio rat?

Tridesetih godina 20. stoljeća jačaju nacizam i fašizam u Evropi, na vlast dolaze ljudi i pokreti opasnih namjera, a velike sile ne shvataju razmjere promjena. Među političkim strankama i Komunistička partija s centralom u Moskvi širi utjecaj po kontinentu, ali kakav je on zaista u Kraljevini Jugoslaviji?

Zašto je Španski građanski rat bio toliko važan za kasniji razvoj partizanskog pokreta i kako su nastali partizani, pogledajte u prvoj epizodi serijala.

Serijal će u programu Al Jazeere Balkans biti emitovan nedjeljom u 19:05, repriza u 23:05.

Izvor: Al Jazeera