Hrvatski birači četvrti put glasaju na evropskim izborima

Pravo odlučiti ko će ih idućih pet godina zastupati u Evropskom parlamentu u Briselu ima 3.731.860 birača, što je gotovo 100.000 birača manje u odnosu na iste izbore prije pet godina.

Hrvatski birači će u nedjelju od 300 kandidata, koliko ih se nalazi na 25 izbornih lista, izabrati 12 zastupnika koji će ih idućih pet godina predstavljati u Evropskom parlamentu.

Za razliku od nedavnih parlamentarnih izbora, na kojima su saborski zastupnici birani u 12 jedinica, na evropskim izborima cijela Hrvatska te inostranstvo, čine jednu izbornu jedinicu, a umjesto dva, u inostranstvu se glasa samo jedan dan, u nedjelju, piše Hina.

Zbog vremenske razlike, prva biračka mjesta otvorena se u Australiji, u subotu u 23 sata po centralnoevropskom vremenu. Posljednje se otvara i zatvara biračko mjesto u Los Angelesu, u ponedjeljak u četiri sata.

Pravo odlučiti ko će ih idućih pet godina zastupati u Evropskom parlamentu u Briselu ima 3.731.860 birača, što je gotovo 100.000 birača manje u odnosu na iste izbore prije pet godina.

S prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3.515.100, bez prebivališta u njoj, aktivno registriranih je 216.760 birača.

Biranje kandidata

Birati mogu sa 25 lista, 23 su stranačke, HDZ-a, Mosta, Možemo, DP-a, SDP-a i drugih, dvije su nezavisne, odnosno liste grupe birača, evroparlamentarca Ladislava Ilčića i  influenserice Nine Skočak.

Birač glasa tako da na glasačkom listiću zaokruži samo jednu od ponuđenih lista, a na njoj može zaokružiti i ime jednog kandidata kojeg želi to jeste može mu dati preferencijalni glas.

U izbornoj administraciji, odnosno tijelima koja će provoditi izbore za Evropski parlament, angažirano je gotovo 70. 000 osoba, a izbore će promatrati 3.676 promatrača.

U prvom dijelu poprilično mlake kampanje, stranke i kandidati na svoja su predstavljanja biračima potrošili gotovo 600.000 eura, no koliki će biti ukupan iznos znat će se tek u julu, kada objave cjelovite finansijske izvještaje.

Prvi rezultati izbora za Evropski parlament znat će se tek u nedjelju u 23 sata, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji, čiji birači posljednji glasaju.

Preliminarni rezultati

Iako će glasovi, vjerovatno, biti prebrojeni, raniju objavu priječi zakon koji kaže da izborna tijela država članica EU-a, u slučaju Hrvatske DIP, ne smiju objavljivati izborne rezultate prije nego se zatvore biračka mjesta u državi članici Unije čiji birači posljednji glasaju.

U EU najkasnije se zatvaraju biračka mjesta u Italiji i to u 23 sata, pa se rezultati izbora ne smiju objavljivati prije nego što se zatvore biračka mjesta u toj državi.

Biračka mjesta u Hrvatskoj bit će u nedjelju otvorena od sedam do 19 sati, uz izuzetak osam biračkih mjesta na području Samobora koja će biti otvorena do 20:30 sati.

Izbori za Evropski parlament, na kojima će u četiri dana glasati do 360 miliona ljudi u 27 država članica EU-a, započeli su u četvrtak, a Nizozemska je prva zemlja koja glasa.

Nakon Nizozemske, u petak se glasalo u Irskoj, a u subotu se glasalo u Latviji, Malti i Slovačkoj. Češka i Italija glasaju dva dana, 7. i 8. juna odnosno od 8. i 9. juna.

U ostatku EU-a, pa i u Hrvatskoj, izbori će se održati u nedjelju.

Bit će to četvrti put da hrvatski birači glasaju na evropskim izborima, prvi put su to radili 14. aprila 2013. godine, prije službenog ulaska države u EU-u, 1. jula te godine, a posljednji put u maju 2019. godine.

Izvor: Agencije