Na Svesrpskom saboru u Beogradu usvojena deklaracija o zaštiti nacionalnih interesa

Molitvom u hramu Svetog Save u Beogradu održan je Svesrpski sabor u jeku pojačanih etničkih tenzija u regiji Zapadnog Balkana.

Na svesrpskom Saboru u Beogradu delegacije Srbije i bh. entiteta RS usvojile su Deklaraciju o zaštiti nacionalih i političkih prava i budućnosti srpskog naroda.

Cilj deklaracije je jedinstvo srpskog naroda, a potpisani su i memorandumi o saradnji u oblastima kulture, poljoprivrede i ekonomije.

Doček za najviše zvaničnike iz RS-a priređen je u Palati Srbija. Kao ključni interesi istaknuti su mir kako se brojnost srpskog naroda ne bi smanjivala, te ekonomija – potrebna za opstanak nacije i razvoj društva.

Sabor je počeo molitvom u Hramu svetog Save.

Patrijarh srpski Porfirije poručio je da je današnji sabor “za dobro najprije svog naroda, ali i svih koji žive s nama i oko nas”.

“Budimo jedinstveni i pritom gradimo mir sa svima”, rekao je poglavar SPC-a, pozivajući na jedinstvo srpskog naroda u regiji i cijelom svijetu.

Prijetnje miru

Današnja manifestacija dolazi u vrijeme sve glasnijih poruka političkog vodstva RS-a da se želi izdvojiti od Bosne i Hercegovine koju smatraju “nefukcionalnom državom”, što izaziva strah od izbijanja novih sukoba u zemlji.

Predsjednik RS-a je ranije ove sedmice najavio da će RS održati referendum o nezavisnosti od Bosne i Hercegovine, te da će datum biti određen u skladu sa interesima “ostalih strana”.

“Postoji odluka o razdvajanju, ali još nije određen konkretan datum. Potrebno je napraviti dosta analiza. Mi bismo to željeli već sada, ali, osim nas, postoje još dvije strane u tom procesu. Za ovo je, naravno, potrebno vrijeme”, rekao je Dodik u intervjuu za rusku agenciju TASS na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma, čije bio gost, a sastao se i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Istovremeno, službeni Beograd konstantno šalje poruke da poštuje Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan rat u BiH 90-ih godina.

Garanti tog sporazuma su, uz SAD-a i vodeće zemlje Zapada, a službeno stajalište Beograda je da se bilo kakve promjene unutar BiH mogu donijeti samo uz saglasnost sva tri naroda, Srba, Bošnjaka i Hrvata.

“Nemam u Deklaraciji razdruživanje, vi donosite odluke, samo vas molim da million puta razmislite koliko nam je svima potreban mir”, rekao je Vučić u subotu.

Opozicija iz Srbije nije se odazvala na poziv za učešće na Svesrpskom saboru. Poručuju da je ovo pokušaj jačanja oslabljenog rejtinga Vučićeve vladajuće stranke.

Izvor: Al Jazeera