Schwabe: EU ne smije stalno popuštati Srbiji

Predsjedavajući njemačke delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope ocijenio kako EU ne smije imati “isuviše mekan odnos” prema Srbiji i politici balansiranja njenih vlasti između EU i Rusije.

Schwabe: Stalnim popuštanjem svakako nećemo spriječiti da se Vučić i dalje stavlja na stranu (predsjednika Rusije Vladimira) Putina, nego ćemo ga samo ohrabriti da intenzivira svoju politiku klackanja između EU i Rusije (Adem ALTAN / AFP)

Predsjedavajući njemačke delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PACE) Frank Schwabe ocijenio je kako Evropska unija ne smije imati “isuviše mekan odnos” prema Srbiji i politici balansiranja njenih vlasti između EU i Rusije, prenosi agencija Beta.

Schwabe, koji je zastupnik i vanjskopolitički stručnjak vladajuće socijaldemokratske SPD, u intervjuu za Table.Briefings koji je dio portala Table.Media, upozorio je na opasnost popuštanja Vladi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“To je strateško pitanje u kojem se Evropa sada na Balkanu pogrešno pozicionira”, rekao je on.

Historijska odgovornost

Koliko je jak uticaj zvaničnog Beograda na odluke evropskih institucija u Briselu i Strazburu, posljednji put se vidjelo prilikom glasanja o skidanju prijema Kosova u Vijeća Evrope sa dnevnog reda, piše danas portal.

“Evropske države će ispuniti svoju historijsku odgovornost samo ako u što skorije vrijeme poduzmu taj korak”, ocijenio je njemački zastupnik.

“Stalnim popuštanjem svakako nećemo spriječiti da se Vučić i dalje stavlja na stranu (predsjednika Rusije Vladimira) Putina, nego ćemo ga samo ohrabriti da intenzivira svoju politiku klackanja između EU i Rusije”, dodao je Schwabe.

Portal podsjeća da Parlament Njemačke ovih dana odlučuje o prijedlogu Vlade za produženje mandata njemačkog kontingenta u KFOR-u na Kosovu, te ukazuje kako je to najduža misija njemačke vojske u inostranstvu od Drugog svjetskog rata.

Izvor: Agencije