Dodik će predložiti da dan RS-a bude kada i Dan državnosti Srbije

Dodik kaže kako se time šalje poruka o jedinstvu srpskog naroda i da će se 9. januar obilježavati kao dan nastanka entiteta.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik (Marko Djurica / Reuters)

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavio je da će na svesrpskom saboru u Beogradu predložiti da Dan Republike Srpske bude 15. februar, umjesto dosadašnjeg 9. januara.

To je datum koji se u Srbiji obilježava kao Dan državnosti.

Dodik kaže kako se time šalje poruka o jedinstvu srpskog naroda i da će se 9. januar obilježavati kao dan nastanka entiteta. Ustavni sud BiH je dvjema presudama proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a, navodeći da se time diskriminiraju ostala dva konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini.

“Time se šalje poruka da je srpski narod jedinstven. Da srpski narod je srpski, da nema bosanskog srpskog naroda, već samo srpski narod. Da postoji narod koji je integrisan i kojeg okuplja zajednička historija”, rekao je Dodik.

Vlada Srbije je uoči Svesrpskog sabora usvojila nekoliko protokola i memoranduma o saradnji sa Vladom Republike Srpske.

Sverpski sabor

Brojni funkcioneri koji će učestvovati na Svesrpskom saboru stigli su u Beograd.

(Peđa Vučković / Narodna skupština Srbije / Tanjug)

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić i premijer Miloš Vučević su na graničnom prijelazu Sremska Rača pozdravili predsjednika Vlade RS-a Radovana Viškovića, članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović i predsjednika Narodne skupštine RS-a Nenada Stevandića, prenosi Tanjug.

Uoči sabora su održani i sastanci predstavnika ministarstava Srbije i eniteta Republika Srpska. Sastanke su, između ostalih, održali predstavnici ministarstava privrede, kulture, prosvjete, lokalne samouprave…

U Beogradu će u subotu biti održan Svesrpski sabor pod nazivom “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska” na kojem će, kako je najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vulič, biti poslana “poruka jedinstva”, kao i biti doneseno “mnogo važnih odluka”.

Izvor: Al Jazeera i agencije