SDS izlazi na izbore pod novim imenom

Izlazak na izbore najvećoj opozicijskoj stranci u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska ranije je zabranjen, što je posljedica američkih sankcija.

Čelnik SDS-a Milan Miličević tokom konferencije za medije (Dejan Rakita/Pixsell)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine odobrila je učešće “Srpske demokratske stranke – Volja naroda” na predstojećim lokalnim izborima u oktobru, što će biti zamjensko ime najveće opozicijske stranke u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, nakon što je SDS-u CIK ranije zabranio izlazak na izbore usljed posljedica američkih sankcija.

Američka administracija u martu je upozorila da banke u BiH riskiraju da budu sankcionirane ako posluju s fizičkim i pravnim licima koja su pod sankcijama. A s obzirom na to da je SDS više od 20 godina pod američkim sankcijama, banka u kojoj je ta politička stranka imala račun, otkazala je usluge.

Osnivači SDS-a osuđeni za ratne zločine

Srpsku demokratsku stranku su 12. jula 1990. osnovali Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik. Sve troje su osuđeni za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Nakon 9. januara 1992. Karadžić je postao predsjednik samoproglašene Republike Srpske, Plavšić potpredsjednica, a Krajišnik predsjednik Skupštine Republike Srpske. SDS je imao 72 od ukupno 83 zastupnika u toj ratnoj skupštini.

Rad stranke nije zabranjen, iako je takav poziv bio upućen iz Međunarodne krizne grupe 2005. prema Uredu visokog predstavnika (OHR) koji ima takve ovlasti.

Nijedna od stranaka u BiH, koje su svoje programe zasnivale na ekstremnom nacionalizmu, nakon rata nije zabranjena.

SDS je od 2006. godine opozicijska stranka u Skupštini RS-a.

Čelnik Srpske demokratske stranke Milan Miličević rekao je ranije da je zabrana izlaska na izbore “udar na demokratiju”.

“Mi ćemo iskoristiti pravni lijek i apelovati da se takva žalba uvaži. U svakom slučaju ako i to ne bude moguće, mi imamo opciju da izađemo na izbore pod imenom SDS – volja naroda”, rekao je Miličević.

Izvor: Al Jazeera i agencije