Mickoski dobio mandat za formiranje vlade

Uskoro će biti sastavljena vlada kojoj će osnovni cilj biti reforme i pokretanje procesa unaprijed, poručio je Mickoski.

Predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova uručila je mandat za sastav nove vlade Hristijanu Mickoskom, predsjedniku stranke VMRO-DPMNE.

Mickoski je osigurao većinu u Sobranju kako bi formirao novu vladu. Uz 58 mandata njegove stranke, u vladajuću većinu ulaze i koalicija albanskih stranaka “Vrijedi”, kao i pokret “Znam”.

Mandatar je Sobranju podnio prijedlog izmjena Zakona o radu tijela državne uprave, kako bi reorganizovao trenutna ministarstva. Nova vlada imat će ih 20, i tri ministra bez resora.

Prioritet ekonomski razvoj

“Želim najaviti da će ubrzo biti sastavljena nova, reformska vlada. Vlada kojoj će osnovni cilj biti reforme i pokretanje procesa unaprijed, da ne bismo kao država i društvo tonuli u političku močvaru međupolitičkih prepirki, već da razvijamo našu državu, da se građani Makedonije osjećaju dobro i da ne postoje građani prvog i drugog reda – već da svi budemo jednaki i da pokrenemo ekonomiju, jedan snažan investicijski ciklus što građani i očekuju”, rekao je Mickoski.

Istakao je da će njegova vlada raditi na tome da “pokrene stvari u ekonomiji, ekonomske reforme i jedan snažan investicioni ciklus, te poboljša standard života, kao i poveća penzije”.

Vlada treba da bude formirana 20 dana od dodjeljivanja mandata.

Izvor: Al Jazeera i agencije