Fajon: Neprihvatljivo blokiranje glasanja građana Slovenije, Poljske i Rumunije u BiH

Vijeće ministara BiH nije dalo saglasnost da državljani ove tri evropske države glasaju na izborima za Evropski parlament u svojim diplomatskim predstavništvima.

Ljubljana je pozvala privremenog otpravnika poslova BiH u Sloveniji na razgovor kako bi mu izrazila protest (EPA)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputio je pisma šefovima diplomatija Slovenije, Rumunije i Poljske nakon što Vijeće ministara BiH nije dalo saglasnost da državljani ove tri evropske države glasaju na izborima za Evropski parlament u svojim diplomatskim predstavništvima u BiH, dok je Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon taj potez nazvala “neprihvatljivim”.

Protiv glasanja su bili ministri iz bh. entiteta Republike Srpske Staša Košarac, Srđan Amidžić i Nenad Nešić, a pretpostavlja se kako su to uradili jer su predstavnici Slovenije, Rumunije i Poljske nedavno na Generalnoj skupštini UN-a glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Sva tri navedena ministra dolaze iz koalicije koju predvodi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik koji otvoreno negira genocid u Srebrenici, počinjen 1995. godine kada je ubijeno više od 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca i koji je potvrđen brojnim presudama međunarodnih sudova.

Fajon: Ispolitizirana odluka

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon kazala je kako je “blokiranje glasanja građana Slovenije, Poljske i Rumunije u BiH na evropskim izborima je neprihvatljivo”.

Dalje se navodi, prenosi slovenačka agencija STA, kako je Ministarstvo ranije objavilo da se radi o neprihvatljivom potezu bh. vlasti koji je “protiv svih temeljnih vrijednosti EU”, ali i protiv “prijateljskih odnosa između dvije zemlje i ustaljene prakse kada je riječ o provođenju izbora”.

Fajon je ukazala kako je Sarajevo nedavno dobilo zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, te kako je Ljubljana pozvala privremenog otpravnika poslova BiH u Sloveniji na razgovor kako bi mu izrazila protest.

Šefica slovenačke diplomatije je odluku BiH okarakterizirala kao ispolitizovan potez, jer je u raspravu uvela glasanje o Rezoluciji UN-a o genocidu u Srebrenici.

Reakcija Konakovića

U današnjoj reakciji šefa bh. diplomatije između ostalog se ističe kako “ovakvo glasanje ministara iz SNSD-a nije samo napad na pravo ljudi da glasaju na demokratskim izborima, već također demonstrira destruktivnu namjeru da se našteti bilateralnim odnosima sa našim važnim prijateljima i saveznicima u Evropskoj uniji”, saopćeno je iz Ministarstva.

Jučer je Konaković na platformi X napisao kako su ministri u Vijeću ministara iz RS-a “još  jednom pokazali Evropi koliko su destruktivni”.

“Glasali su protiv prijedloga da se dozvoli glasanje građanima Slovenije, Rumunije i Poljske u BiH, po nalogu Milorada Dodika. Ruski sateliti još jednom pokazuju svoje pravo lice, EU to mora jasno vidjeti.”

Otvorena birališta

Radio Slobodna Evropa (RSE) piše kako su dobili potvrdu da će, iako nisu dobili saglasnost Vijeća ministara BiH, u ambasadama Rumunije i Poljske 9. juna biti otvorena birališta. Iz Ambasade Slovenije za RSE su naveli da još čekaju instrukcije Državne komisije za izbore u Ljubljani.

Nijedan od tri ministra iz RS-a u Vijeću ministara BiH nisu odgovorili na upit RSE da li je Rezolucija o Srebrenici razlog zbog čega su bili protiv saglasnosti za glasanje stranih državljana u ambasadama Slovenije, Rumunije i Poljske. “Nije bilo konsenzusa i to je to”, kratko je rekao za Slobodnu Evropu Nešić.

Opća skupština UN usvojila je 23. maja Rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, te poziva na prestanak negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Usvajanju Rezolucije protivili su se lideri u Srbiji i bh. entitetu RS.

Izvor: Al Jazeera i agencije