Vučić: Crveni sigurnosni alarm i dalje na snazi, slijedi još hapšenja

Pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović (34) ranjen je u subotu u napadu ispred izraelske ambasade u Beogradu, kada je pogođen samostrelom u vrat.

Napadnuti pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović je pucao na napadača Miloša Žujovića koji je preminuo (Tanjug/Jovana Kulašević)

U Srbiji je privedeno još nekoliko osoba za koje se sumnja da su povezani s jučerašnjim napadom na policajca ispred Ambasade Izraela.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić naveo je da se za drugim osumnjičenima i dalje traga. U Srbiji je proglašena crveni nivo sigurnosnih prijetnji od terorizma, nakon što je u subotu Miloš Žujović samostrijelom pogodio policajca koji je bio na dužnosti ispred Ambasade Izraela.

Policajac je u samoodbrani likvidirao napadača te se oporavlja nakon operacije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će crveni sigurnosni alarm u toj zemlji najvjerovatnije biti na snazi do utorka, nakon napada u subotu ispred Ambasade Izraela u kojem je policajac ranjen strijelom u vrat, a napadač je ubijen.

“Mislim da ćemo do utorka sve razrešiti i da će do tada biti sve u redu”, rekao je Vučić gostujući na TV Prva, prenosi Beta.

Predsjednik Srbije je dodao da će biti izvršeno još hapšenja, te da se sada provjerava povezanost svih lica sa napadačem na žandarma Miloša Jevremovića i da očekuje da najveći dio tog posla bude riješen do utorka.

On je iznio i dodatne detalje o subotnjem napadu na izraelsku ambasadu i njeno osiguranje, rekavši da je napadač bio izuzetno dobro obučen i da je strijelu ispalio držeći samostrel u kesi, kako bi napad bio potpuno neočekivan, prenosi Tanjug.

Vučić je ocijenio da je napad bio smišljen, ali da napadač nije očekivao da će mu žandarm uzvratiti.

“Svaka čast žandarmu za prisebnost i hrabrost. Postupio je po pravilima službe i ubio zlikovca”, kazao je Vučić i dodao da će pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova biti odlikovan.

Moguća meta

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je rekonstrukcija kretanja Miloša Žujovića, koji je ranio pripadnika Žandarmerije kod izraelske ambasade, pokazala da je u subotu prvo došao do sinagoge u Beogradu i da je moguće da mu je to bila prva meta, ali je nastavio dalje zbog velikog broja pripadnika policije oko sinagoge.

Dodao je da su izvršeni pretresi na više desetina lokacija u Srbiji, da je istraga pokazala da je supruga Žujovića napustila zemlju dva dana prije njegovog napada i otišla u rodnu Crnu Goru, kao i da je prilikom pretresa kuće u Mladenovcu policija pronašla račun za samostrel koji je Žujović kupio u radnji u Zemunu.

Objasnio je da samostrel spada u D kategoriju oružja, za čiju kupovinu nije potrebna dozvola nadležnih organa.

Podsjetio je da su privedena lica za koje se sumnja da su “ekstremisti, Igor Despotović koji je i sam konvertit u islam i koji je osuđivan za pozivanje na džihad, Kemal Begović iz Novog Pazara u čijem je domu prilikom pretresa pronađen prsluk sa zastavom grupe Islamska država Irak i Levant, kao i državljanin BiH, Haris Šundo iz Goražda, koji nema odobren boravak u Srbiji”.

“Na tim lokacijama pronađeni su videozapisi u kući jednog od ljudi koji je bio predmet pretresa. Videozapis, gde se sa nožem u ruci zaklinje na vernost islamskoj državi. Tužilaštvo je reklo da tu nema elementa krivičnog dela. Naše mišljenje je da je to krivično delo. Jer pripadnost terorističkoj organizaciji Islamske države mora da bude krivično delo”, dodao je Dačić.

Istraga u toku

Ponovio je da će i narednih dana ostati na snazi crveni nivo opasnosti od terorizma. Naveo je i da se traga za još jednim licem, za koga je rekao da će biti sigurno pronađen.

Ponovio je da će Srbija tražiti od Crne Gore da obavi razgovor sa Žujovićevom suprugom, koja se trenutno tamo nalazi.

Pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović (34) ranjen je u subotu u napadu ispred izraelske ambasade u Beogradu, kada je pogođen samostrelom u vrat.

On je pucao na napadača Miloša Žujovića koji je preminuo.

Izvor: Agencije