Vučićev SNS proglasio pobjedu u Beogradu i većini opština i gradova

Opozicija je na izbore, prije svega u Beogradu, izašla podijeljena, a jedan dio opozicijskih stranaka odlučio se na bojkot, uz obrazloženje da vlast nije osigurala fer uslove za demokratski izborni proces.

Teško vrijeme nas očekuje, poručio je Aleksandar Vučić (Darko Vojinović/AP)

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) proglasila je u nedjelju navečer pobjedu u Beogradu, Novom Sadu i većini lokalnih uprava u Srbiji nakon izbora u kojima su birani vijećnici u 67 gradova, opština i gradskih opština, piše Hina.

Tu je pobjedu u sjedištu SNS-a proglasio član te stranke i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u maju prošle godine formalno odstupio s čela SNS-a, koji je u Srbiji na vlasti 12 godina.

Na ovim izborima zabilježena je manja izlaznost nego na decembarskim izborima prošle godine.

Nevjerovatna je pobjeda u Novom Sadu s 52 posto osvojenih glasova, a u Skupštini Beograda ćemo umjesto ranijih 54 mandata, imati 62 ili 63, rekao je Vučić novinarima u sjedištu SNS, nepuna dva sata nakon zatvaranja birališta.

Teško vrijeme nas očekuje, prvenstveno agenda ekonomskog rasta, a posebno će biti teško na vanjskopolitičkom planu. Očekujem od vas da pružite ruku političkim protivnicima, oni sad imaju značajnu zastupljenost u lokalnim samoupravama, i to morate imati u vidu, ponajprije u Nišu, gdje rezultati nisu kakve smo očekivali, rekao je Vučić u Izbornom štabu SNS-a.

Milić: Niš je od večeras slobodan grad

Nositelj opozicijske liste “Dr. Dragan Milić”, ljekar Dragan Milić, izjavio je na osnovu preliminarnih rezultata da je “od večeras Niš slobodan grad” i da “nikada više nevidljiva beogradska ruka” neće upravljati tim gradom.

Sve liste SNS-a i njenih koalicijskih partnera na lokalnim izborima nosile su ime predsjednika Srbije – “Aleksandar Vučić – Srbija sutra”, što je opozicija vidjela kao zloupotrebu i sukob interesa, s obzirom da Ustav određuje šefa države kao predsjednika svih građana.

Srbija je izabrala stabilnost i odgovornost za sve što nas očekuje, zahvaljujem Aleksandru Vučiću što je podržao našu listu, rekao je premijer Srbije i vođa SNS-a Miloš Vučević. On je rekao da u SNS-u “nema euforije” jer predstoje ozbiljni izazovi.

Brojne pritužbe na nepravilnosti

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSid) Bojan Klačar potvrdio je da je lista “Aleksandar Vučić – Beograd sutra” osvojila 52,9 posto u Beogradu, odnosno 64 od 110 mandata.

Lokalni izbori u Beogradu uslijedili su nakon što vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) nije uspjela formirati većinu u gradskoj skupštini poslije izbora 17. decebmbra prošle godine koje opozicija smatra pokradenim izbornim inženjeringom, migracijom birača i nizom zloupotreba, koje su naveli i međunarodni promatrači.

Ovaj izborni proces pratile su brojne pritužbe na nepravilnosti, a najozbiljniji incident zabilježen je u Novom Sadu gdje su predstavnici opozicije, među kojima i jedan zastupnik u Parlamentu Srbije,  pokušali ući u prostorije Velesajma, tvrdeći da je vladajući SNS formirao pozivni centar za prikupljanje kapilarnih glasova.

Policija je u vojvođanskom mjestu Šajkašu uhapsila jednog građanina koji je prijetio da će prekinuti izbore dok se ne utvrdi ko je i kako na njegovoj adresi prijavio ljude iz Kotor Varoši, gradića u BiH na teritoriji entiteta Republika Srpska.

Posmatračka misija OSCE-a (ODIHR) je nakon decembarskih parlamentarnih i beogradskih izbora uputila vlastima Srbije preporuke za unapređenje izbornog procesa, posebno uređenja popisa birača, ravnopravnu dostupnost opozicije medijima i izbjegavanje takozvane dužnosničke kampanje, ali je u višemjesečnim pregovorima učinjeno tek malo toga, piše Hina.

Opozicija zbunila svoje birače

Šef Posmatračke misije ODIHR-a na lokalnim izborima u Srbiji Lamberto Zannier posjetio je jedno biralište u opštini Novi Beograd i najavio da će detaljan izvještaj predstaviti u ponedjeljak.

Opozicija je na izbore, prije svega u Beogradu, izašla podijeljena, a jedan dio opozicijskih stranaka odlučio se na bojkot, uz obrazloženje da vlast nije osigurala fer uslove za demokratski izborni proces.

Predizborno istraživanje Agencije “Puls Srbije” ukazivalo je na pobjedu SNS-a, ali i da su opozicijski birači bili značajno zbunjeni i nezadovoljni stanjem u kojem je opozicija dočekala ponovljene lokalne izbore u Beogradu.

Izvor: Al Jazeera i agencije