Slovenija odgodila priznanje Palestine

Vlada Slovenije je 9. maja pokrenula procedure za priznanje Države Palestine.

Španija, Irska i Norveška su 28. maja službeno priznale palestinsku državu (REUTERS/Esa Alexander)

Planovi Vlade Slovenije da prizna Državu Palestinu 4. juna odgođeni su referendumskim prijedlogom koji je podnijela opoziciona Slovenska demokratska stranka (SDS).

Kako su objavili slovenački mediji, Janez Janša, lider SDS-a, izjavio je u ponedjeljak da je odluka Vlade da prizna Palestinu već nanijela Sloveniji dugoročnu štetu “jer daje podršku terorističkoj organizaciji Hamas”, prenosi Anadolija.

Prema slovenačkom zakonu, samo Državni zbor (Narodna skupština) ima ovlaštenje da prizna nezavisnost država, a najnoviji potez znači da će priznanje biti odgođeno najmanje mjesec dana jer je poslovnikom propisano da zastupnici ne mogu razmatrati prijedlog referenduma 30 dana nakon podnošenja.

Procjenjuje se da prijedlog SDS-a vjerovatno neće imati podršku, s obzirom na snažnu većinsku koaliciju u Parlamentu.

Neiskren potez

Zvaničnici koalicije opisuju ovaj potez kao “neiskren”.

“Ako neko ima iskrenu namjeru da se zalaže za mir, onda se mora zalagati i za rješenje s dvije države“, izjavila je Tanja Fajon, ministrica vanjskih poslova dodajući: “Kada vidimo da je više od 36.000 ljudi ubijeno u Gazi, kada vidimo kako bjesni krvoproliće i glad, ne mogu razumjeti kako slovenačko društvo može prihvatiti da odugovlačimo.”

Vlada Slovenije je na sjednici 30. maja usvojila odluku da Državnom zboru predloži priznanje Palestine kao suverene i nezavisne države, nakon čega je simbolično istaknuta palestinska zastava.

Premijer Robert Golob je izjavio da su odlučili priznati Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu u granicama predviđenim Rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 1967. godine ili u granicama o kojima bi se uključene strane složile u budućem mirovnom sporazumu.

“Ova odluka ima jednu poruku. Poruka objema stranama da želimo hitni prekid neprijateljstava i da želimo hitno oslobađanje talaca. Ovo priznanje nije usmjereno ni protiv koga pa ni protiv Izraela. Ovo je poruka mira. Vjerujemo da je danas trenutak kada svi mi, cijeli svijet, moramo djelovati samo u jednom smjeru, u pravcu koji donosi trajni mir na Bliskom istoku, u pravcu rješenja s dvije države”, poručio je tada Golob.

Vlada Slovenije je 9. maja pokrenula procedure za priznanje Države Palestine. Tada je najavila da će odluku poslati Državnom zboru najkasnije do 13. juna.

Španija, Irska i Norveška su 28. maja službeno priznale palestinsku državu, što je korak prema dugogodišnjim palestinskim naporima nakon bijesa međunarodne zajednice zbog smrti civila i humanitarne krize u Pojasu Gaze usred izraelske ofanzive.

Izvor: Agencije