OSCE o izborima u Srbiji: Pritisak na zaposlene u javnom sektoru i zloupotreba medija

Opozicija je na ponovljene izbore, ponajprije u Beogradu, izašla podijeljena.

Repriza izbora u Beogradu uslijedila je nakon što SNS nije uspio formirati većinu u gradskoj skupštini poslije izbora 17. decembra 2023. (Andrej Čukić/EPA-EFE)

Međunarodni posmatrači ocijenili su da su lokalni izbori u Srbiji provedeni “dobro i glatko”, ali i iskazali “zabrinutost” zbog pritisaka na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebu medija u korist vladajuće koalicije predvođene Srpskom naprednom strankom (SNS).

Prema preliminaranim rezultatima, koalicija okupljena oko SNS-a pobjedila je u Beogradu i većini od 90 gradova i općina. Nakon 92 posto prebrojanih glasova, u glavnom je gradu dobila 52,85 posto glasova, odnosno 64 od 110 mandata. Opozicione liste zajedno će imati 45 vijećnika, prenosi Hina.

Posmatračka misija Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je lokalne izbore ocijenila kao “dobro i glatko provedene”, ali je naglasila i niz razloga za zabrinutost.

Nepravilnosti

Šef posmatračke misije ODIHR-a Lamberto Zannier izjavio je na konferenciji za medije da su učesnici izbora mogli “slobodno provoditi kampanju”, a razlozi za zabrinutost su “široko rasprostranjeni” pritisci na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebe javnih reusrsa i medija koji su favorizirali vladajuću koaliciju.

Bilo je i “proceduralnih problema” te kupovine glasova, medijska scena je duboko polarizirana u korist vladajućih, pa je i izvještavanje bilo selektivno uz zastrašivanja novinara, dodao je.

Repriza izbora u Beogradu uslijedila je nakon što SNS nije uspio formirati većinu u gradskoj skupštini poslije izbora 17. decembra 2023. godine za koje opozicija tvrdi da su pokradeni izborni inženjeringom, migracijom birača i nizom zloupotreba, koje su potvrdili i međunarodni posmatrači.

Opozicija je na ponovljene izbore, ponajprije u Beogradu, izašla podijeljena, a neke stranke su se odlučile se bojkot tvrdeći da vlast nije osigurala fer uvjete.

Izvor: Agencije