Proruska hakerska grupa preuzela odgovornost za napad na hrvatske institucije

Prošlo je dosta vremena otkako smo bili u Hrvatskoj i odlučili smo se podsjetiti, navela je proruska hakerska grupa NoName057 na Telegramu.

U Hrvatskoj su u srijedu i četvrtak žrtve hakerskih napada bili KBC Zagreb i nekoliko web-stranica hrvatskih institucija (Kacper Pempel / Reuters / Ilustracija)

Proruska hakerska grupa NoName057(16) preuzela je odgovornost za kibernetički napad na internetske stranice nekoliko hrvatskih institucija, prema objavi na njihovoj stranici na kanalu Telegram na engleskom jeziku.

“Prošlo je dosta vremena otkako smo bili u Hrvatskoj i odlučili smo se podsjetiti”, navodi se u objavi na engleskoj stranici grupe na Telegram kanalu, opremljenoj slikama srušenih stranica Porezne uprave i HNB-a, na kojima je obavijest da stranice nisu dostupne. Objava je od srijede.

Grupa objavljuje svoje upade i na platformi X, no tamo se ne spominje upad u hrvatske institucije, prenosi Hina.

Srušen niz stranica

Prema podacima na dvije društvene platforme, grupa je proteklih dana, osim u Hrvatskoj, srušila niz stranica u Ukrajini, Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Rumuniji i na Kipru.

Prema podacima organizacija koje prate hakerske napade, NoName057(16) je proruska hakerska grupa koja se prvi put pojavila u martu 2022. i od tada, prema vlastitim tvrdnjama, napada internetske stranice državnih institucija, medija i privatnih kompanija u Ukrajini, Evropi i SAD-u.

U Hrvatskoj su u srijedu i četvrtak žrtve hakerskih napada bili KBC Zagreb i nekoliko web-stranica hrvatskih institucija, uključujući Ministarstvo finansija, Poreznu upravu, HNB i Zagrebačku berzu.

Izvor: Agencije