Milanović objavio kandidaturu za novi predsjednički mandat

Očekujem podršku SDP-a, trebat će mi iz niza razloga, i organizacijskih, dakle da me ne pokradu, rekao je Milanović.

Imam najviše znanja i iskustva, rekao je Milanović (Felipe Iruata / Reuters)

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović objavio je kandidaturu za novi petogodišnji mandat na čelu države.

“Evo sad. Imam najviše znanja i iskustva”, odgovorio je Milanović na pitanje kada će objaviti kandidaturu za drugi predsjednički mandat, dodajući da to “nikada nije presudno”.

“Ne mora biti ni sada, ali eto to su moji aduti”, dodao je Milanović, prenosi Hina.

Milanović je rekao i da očekuje podršku SDP-a koja mu, između ostalog, treba i da ga ne pokradu.

“Očekujem podršku SDP-a, trebat će mi iz niza razloga, i organizacijskih, dakle da me ne pokradu. Pitali ste me, pa vam kažem, eto sad, bez suvišnih zašto”, kazao je Milanović na novinarski upit kad će potvrditi kandidaturu za predsjednika Republike.

Podrška SDP-a, opozicija će imati svoje kandidate

Nakon što je Milanović objavio da će se takmičiti i za drugi mandat, reakcije u Saboru pokazale su da od većih stranaka može računati samo na podršku SDP-a, dok su, naprimjer, Možemo! i Most najavili da će imati svoje predsjedničke kandidate.

Arsen Bauk iz SDP-a kratko je kazao kako smatra da Zoran Milanović treba ići u još jednu utrku za predsjednika Republike.

“Moju potporu ima, a vjerojatno će imati i potporu SDP-a. To je nešto što je poznato koliko je poznato da je danas srijeda”, poručio je.

Ivana Kekin iz stranke Možemo! je novinarima u Saboru kazala da neće podržati Milanovića kao predsjedničkog kandidata.

“Jasno smo rekli da ćemo imati svog kandidata ili kandidatkinju. Još uvijek ne znamo tko je to, o tome ćemo odlučiti u našim unutarstranačkim procesima, a kada ćemo odlučiti o tome, ima još vremena”, kazala je Kekin.

Izgubio podršku bošnjačke manjine

Nikola Grmoja iz Mosta je ustvrdio da je Milanović na prošlim izborima bio kandidat SDP-a i ljevice, a vjerovatno će biti i na predstojećima.

“On ne dolazi iz istog političkog spektra na kojem je Most, tako da nema govora o tome da ga podržimo”, izjavio je.

Zastupnik bošnjačke manjine Armin Hodžić, koji je dio vladajuće koalicije, uvjeren je da 99 posto bošnjačke manjine neće podržati Milanovićevu kandidaturu.

“Na posljednjim predsjedničkim izborima Zoran Milanović je imao veliku podršku bošnjačke nacionalne manjine, međutim, u svom mandatu kroz istupe o Srebrenici i općenito o odnosima u BiH, to je povjerenje debelo izgubio”, poručio je.

Izvor: Agencije