Američki ambasador: Politička situacija u BiH nalošija od devedesetih, Dodik najodgovorniji

Dodikova retorika je sve podlija, ksenofobična i zadrta, a njegovoe secesionističko djelovanje direktna je prijetnja Daytonskom mirovnom sporazumu, ocijenio je američki ambasador u BiH.

Murphy: BiH se suočava s možda najgorom političkom klimom od devedesetih godina prošlog stoljeć (Dejan Rakita / Pixsell)

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy ocijenio je političku situaciju u toj zemlji vjerovatno najlošijom od rata i optužio čelnika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da najavama otcjepljenja prijeti interesima SAD-a u BiH.

“Trenutno se BiH suočava s možda najgorom političkom klimom od devedesetih godina prošlog stoljeća. Milorad Dodik posebno je odgovoran za ove probleme”, rekao je Murphy u Sarajevu, prenosi Hina.

Dodao je kako se u BiH svakog dana može čuti “zlobna, etnonacionalistička retorika” koja, kako je ustvrdio, dolazi iz svih naroda i političkih stranaka.

Za Dodika je pak ocijenio da mu je retorika “sve podlija, ksenofobična i zadrta”, dok je secesionističko djelovanje direktna prijetnja Daytonskom mirovnom sporazumu.

“Plan gospodina Dodika za ‘mirno razdruživanje’ Republike Srpske od BiH opasna je fantazija, nezakonita je i predstavlja prijetnju temeljnim interesima SAD u BiH”, istakao je američki ambasador u Bosni i Hercegovini.

Dodikove secesionističke prijetnje

Dodik je stalna meta kritika američke administracije i većine zapadnih zemalja.

Na posljednjem zasjedanju Vijeća za provedbu mira (PIC) koje nadzire rad visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, a čine ga zemlje zapada i Turske, istaknuto je kako Dodikovi eventualni secesionistički potezi neće proći bez reakcije međunarodne administracije u BiH.

Dodik je optužio Murphyja za pogoršanje stanja u zemlji, nazivajući ga “kaubojem” zbog njegovog izbora obuće.

“Kauboju, gdje god ti budeš držao volan, nezadrživo jurimo u propast”, napisao je na društvenoj mreži X Dodik koji zamjera stranim diplomatima da se stalno miješaju u unutrašnju politiku u BiH.

Izvor: Agencije