Slovenija produžila kontrolu na granicama s Hrvatskom i Mađarskom

Boštjan Poklukar, slovenski ministar unutrašnjih poslova, kaže da je odluka vlade zasnovana, između ostalog, i na napetoj sigurnosnoj situaciji širom svijeta.

Odluka Slovenske vlade donesena je nakon što je Italija prva najavila produženje kontrola na slovensko-italijanskoj granici (REUTERS/Antonio Bronic)

Nakon što je Boštjan Poklukar, slovenski ministar unutrašnjih poslova, najavio da će Slovenija produžiti kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci, Slovenska vlada je izdala dekret kojim je naloženo da se pogranične kontrole provode do 21. decembra 2024. godine.

Odluka Slovenske vlade donesena je nakon što je Italija prva najavila produženje kontrola na slovensko-italijanskoj granici, a dekret Vlade Slovenije stupit će na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku, javlja slovenska novinska agencija STA, prenosi Tanjug.

Napeta situacija širom svijeta

Poklukar je izjavio da je odluka vlade zasnovana, između ostalog, i na napetoj sigurnosnoj situaciji širom svijeta, posebno na Bliskom Istoku.

“Nedavno su se pojavile nove prijetnje koje imaju ozbiljan utjecaj na javni red i sigurnost kako u Sloveniji tako i u cijeloj Evropskoj uniji. Te prijetnje proizlaze iz sukoba na Bliskom Istoku i eskalacije tenzija između Irana i Izraela”, rekao je Poklukar na konferenciji za novinare.

Naglasio je da se sigurnosna situacija na Bliskom Istoku još nije popravila i ukazao na nove sigurnosne rizike povezane s rusko-ukrajinskim sukobom.

Poklukar je, također, potvrdio i da je Slovenija bila meta nekoliko cyber-napada u posljednjih nekoliko mjeseci.

Izvor: Agencije