Izbori u 89 gradova i opština u Srbiji, ponovo se bira i beogradska vlast

Građani Beograda biraju 110 odbornika skupštine grada, a biraju se i odbornici u svih 17 beogradskih opština.

Biračka mjesta na lokalnim izborima u Srbiji otvorena su u 7:00 sati (Rade Prelić / Tanjug)

Lokalni izbori u 89 gradova i opština širom Srbije, među kojima su Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Valjevo i većina vojvođanskih opština, održavaju se u nedjelju.

Građani Beograda biraju 110 odbornika skupštine grada, a biraju se i odbornici u svih 17 beogradskih opština – Čukarici, Novom Beogradu, Paliluli, Rakovici, Savskom vencu, Starom Gradu, Voždovcu, Vračaru, Zemunu, Zvezdari, Barajevu, Grockoj, Lazarevcu, Mladenovcu, Obrenovcu, Sopotu i Surčinu, javlja Beta.

Konačan ukupan broj upisanih birača za izbore za odbornike Skupštine Grada Beograda, iznosi 1.602.150, a glasaće se na 1.265 biračkih mjesta.

Kako je ranije objavila Gradska izborna komisija u “Vodiču za birače”, da bi neko imao pravo glasa na izborima, treba da bude državljanin Srbije, da je punoljetan, da nije lišen poslovne sposobnosti i da ima prebivalište na teritoriji grada Beograda.

U Beogradu 14 lista

Na izborima se glasa zaokruživanjem rednog broja ispred naziva jedne izborne liste na glasačkom listiću, a za beogradske izbore prijavilo se 14 lista.

Pod brojem jedan je “Aleksandar Vučić – Beograd sutra”, druga je “Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek”, treća “Ćale, ovo je za tebe”, četvrta “Za zeleni Beograd – Kad ako ne sad – dr Dejan Žujović”, peta “1 od 5 miliona – Beogradski front – Ritam grada – Dušan Teodosijević gradonačelnik”, šesta “Biramo Beograd – Dobrica Veselinović – Miloš Pavlović”, a sedma “Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović”.

Broj osam nosi “Narodna lista – Ključ za pobedu”, pod devet je “Beograd – naš grad”, deseta je “Unija Roma Srbije – Za Beograd”, broj 11 “Beograd je svet(a) – Stranka pravde i pomirenja – Usame Zukorlić”, 12. je lista “Dr Savo Manojlović – I ja sam Beograd – Kreni-Promeni”, 13. “Saša Radulović – Dosta je bilo (DJB) – Rešenje za promenu” i broj 14 nosi “Mi – Glas iz naroda”.

I u Novom Sadu 14 izbornih lista

Za vlast u Novom Sadu takođe se bori 14 izbornih lista, Gradska izborna komisija je utvrdila da pravo glasa 2. juna ima 339.225 građana.

U Nišu se za izbore prijavilo 11 stranaka ili koalicija, a pravo glasa će imati 228.502 birača.

U Valjevu između šest lista bira 77.176 građana, dok će 94.355 punoljetnih žitelja Čačka birati između sedam lista.

Glasačka mjesta otvorena su u 7:00, a zatvaraju se u 20:00 sati.

Izvor: Agencije