Borrell preporučio ukidanje mjera Kosovu

Evropska unija uvela je u junu prošle godine kaznene mjere Prištini, nakon što je Priština ignorisala zahtjeve oko deeskalacije situacije u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru.

U izvještaju, čije podnošenje ne znači ukidanje mjera Kosovu već služi zemljama članicama da razmatraju to pitanje, poručuje se da će EU nastaviti da pomno prati dešavanja na sjeveru Kosova (REUTERS/ Johanna Geron)

Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjska pitanja i sigurnosnu politiku, u izvještaju predočenom državama članicama Evropske unije preporučio je da se Kosovu ukinu mjere koje joj je EU uveo prije godinu dana zbog situacije na sjeveru Kosova, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora.

Borell je u izvještaju ocjenio da bi odluka država članica EU da ukinu mjere Kosovu predstavljala politički signal i doprinijela uravnoteženom kontekstu u kojem se može napredovati u dijalogu Srbije i Kosova, koji se vodi uz posredovanje EU-a.

Države članice EU raspravljat će u srijedu o izvještaju, u kojem je Borell izrazio očekivanje da će Kosovo iskoristiti ovu priliku kako bi djelovala na neeskalirajući način i izbjegla nekoordinisane izjave.

Poziv na deeskalaciju situacije

U izvještaju, čije podnošenje ne znači ukidanje mjera Kosovu već služi zemljama članicama da razmatraju to pitanje, poručuje se da će EU nastaviti da pomno prati dešavanja na sjeveru Kosova, kao i akcije Beograda i Prištine koje utiču na deeskalaciju na terenu, u skladu sa izjavom od 3. juna prošle godine, u kojoj su obje strane pozvane na deeskalaciju situacije, prestanak korištenja retorike podjela i uzdržavanje od nekoordinisanih akcija.

Evropska unija uvela je u junu prošle godine mjere Kosovu nakon izbijanja nasilja, pošto su gradonačelnici albanske nacionalnosti, ušli u opštinske zgrade i preuzeli dužnost, što je izazvalo protivljenje Srba na Kosovu.

Gradonačelnci su izabrani na izborima u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, u aprilu 2023, nakon što su Srbi napustili kosovske institucije krajem 2022. godine, u znak nezadovoljstva odlukom o registarskim tablicama Vlade Kosova. Izbore su bojkotovali Srbi i Srpska lista.

Izvor: Agencije