BiH: Za ratne zločine nad Bošnjacima 162 godine zatvora

Sud Bosne i Hercegovine osudio desetoricu nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske zbog ratnih zločina počinjenih na području općine Bosanski Novi.

Sudsko vijeće je zaključilo da su svi optuženi počinili krivična djela na način kako je opisano u optužnici (Al Jazeera)

Sud Bosne i Hercegovine pravomoćno je osudio desetoricu nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske na ukupno 162 godine zatvora zbog zločina počinjenih nad bošnjačkim civilima na sjeveru Bosne i Hercegovine na početku rata 1992. godine.

Žalbeno vijeće osudilo je šestoricu optuženih na 18 godina zatvora, trojicu na 15, a jednog na devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina počinjenih na području općine Bosanski Novi, prenosi Hina.

“Sudsko vijeće je izvan svake razumne sumnje zaključilo da su svi optuženi počinili krivična djela na način kako je opisano u optužnici”, rečeno je povodom izricanja presude.

Ubistva, mučenja, progon…

Na teret desetorici nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske se stavljaju ubistva, mučenja, progon i druga nečovječna djela.

Sud je ocijenio kako je tužilaštvo uspjelo dokazati da su optuženi u junu 1992. godine ubili 24 Bošnjaka u mjestima Alićima i Ekićima kod Bosanskog Novog, koje su prethodno natjerali da izađu iz kuća. Potom su muškarce tukli kundacima od pušaka, šakama i nogama, dok su žene i djeca to posmatrali.

Prije rata u općini Bosanski Novi je živjelo oko 40 posto Bošnjaka, a danas čine 27 posto stanovništva. Nakon rata vlasti Republike Srpske su preimenovali ovu općinu koja se sada zove Novi Grad.

Izvor: Agencije