Sarajevo: MUP pretresa kuću suspendovanog inspektora FUP-a Zorana Čegara

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo su potvrdili da se pretres odvija po njihovom nalogu, pojašnjavajući da je Čegar osumnjičen za ‘krivično djelo krivotvorenje isprave’.

Suspendovani načelnik Uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP) Zoran Čegar (Al Jazeera)

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, pretresaju kuću Zorana Čegara, suspendovanog inspektora Uniformisane policije Federalne uprave policije.

Glasnogovornica MUP-a Kantona Sarajevo Mersiha Novalić je za sarajevske medije potvrdila da službenici MUP-a Kantona Sarajevo provode aktivnosti.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo su potvrdili da se pretres odvija po njihovom nalogu, pojašnjavajući da je Čegar osumnjičen za “krivično djelo krivotvorenje isprave, tačnije ugovora za kupovinu nekretnine na Nišićima u općini Ilijaš”.

Prijetnje novinarki CIN-a

Zoran Čegar je suspendovan s pozicije načelnika Uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP) u novembru 2022. godine, nakon što je nasrnuo i prijetio novinarki CIN-a ispred Općinskog suda u Dubrovniku.

Na Općinskom sudu u Dubrovniku održano je suđenje Čegaru pod optužbom da je prevario Darka Markovića, vlasnika Prožure, agencije za iznajmljivanje jahti i automobila s otoka Mljeta, za 20.000 eura, pisao je CIN.

Novinari CIN-a su mu ispred Suda zatražili komentar, na šta je on burno reagovao, nasrnuvši na novinarku uz riječi: “Nemoj da ti grkljan iščupam!”

To nije prvi put da je Čegar prijetio novinarima CIN-a. On je tokom istraživanja u kratkom telefonskom razgovoru odbio razgovarati uz prijetnje i psovke. Aludirajući tada na svoj položaj, rekao je da su ga o novinarskim kretanjima i radu “obavještavali razni ljudi”.

Izvor: Agencije