Srbija: Bivši šef parlamenta uskoro na čelu sigurnosne službe

Vladimir Orlić dolazi na čelo šefa BIA s reputacijom jednog od rigidnih kritičara opozicije, koja je najavu njegovog postavljenja na čelo tajne službe ocijenila kao ‘jako lošu vijest’.

Donedavni predsjednik srbijanskog parlamenta Vladimir Orlić bit će novi direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) (TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Donedavni predsjednik srbijanskog parlamenta Vladimir Orlić bit će novi direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA), potvrdilo je u srijedu Vijeće nacionalne sigurnosti kojim je predsjedavao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, što je srbijanska opozicija dočekala kao “jako lošu vijest”.

Orlić vrijedi za jednog od dužnosnika vladajuće srpske napredne stranke najodanijih bivšem čelniku SNS-a i šefu države, a na dužnosti direktora BIA zamijenit će Aleksandra Vulina, koji je u novembru prošle godine podnio ostavku, ustvrdivši da se povlači jer neće dopustiti da bude povodom “ucjene i pritisake na Srbiju” koja odbija uvesti sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, piše Hina.

Sjedinjene Američke Države su u julu prošle godine Vulina stavile na crnu listu zbog navodne umiješanosti u transnacionalni kriminal, ilegalne operacije u vezi s narkoticima, korupciju i širenje ruskog utjecaja na Balkanu.

Orlić dolazi na čelo šefa BIA s reputacijom jednog od rigidnih kritičara opozicije, koja je najavu njegovog postavljenja na čelo tajne službe ocijenila kao “jako lošu vijest”.

Iz opozicionog korpusa stižu komentari da se Orlić “dokazao kao poslušnik Aleksandra Vučića na mjestu predsjednika Narodne skupštine” i to “najviše napadima na opoziciju”, gušenjem parlamentarne debate i “podaničkim ponašanjem”.

‘Obračun s nepodobnim građanima’

Orliću se na teret stavlja i kršenje zakona jer je “imao glavnu ulogu u sakrivanju narodne inicijative o zabrani iskopavanja litija i bora u Srbiji”, jer ta incijativa, primljena u arhivi Narodne skupštine, “nikada nije stigla do zastupnika”.

“Jednu od najvažnijih dužnosti u državi, predsjednika parlamenta, Orlić nije koristio za ispunjavanje interesa Srbije i njenih građana, već isključivo za gušenje svake kritike Vučićevog režima”, rekao je agenciji Beta kopredsjednik parlamentarne Zeleno-lijeve fronte (ZLF) Radomir Lazović.

On očekuje da će Orlić i na čelu BIA “raditi isto” i nastaviti se “obračunavati s nepodobnim građanima” te štititi “kriminalnu naprednjačku hobotnicu”.

Zamjenik predsjednika opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović Orlića na čelu BIA vidi kao kontinuitet “progona i praćenja opozicije i svakog ko se drzne dići glas protiv nesigurnosti i nasilja” koje traje od početka vlasti SNS-a.

Predsjednik opozicione Demokratske stranke Zoran Lutovac drži da će Orlić biti “lojalan Vučiću, a ne državi i građanima Srbije”.

Orlić je u više saziva parlamenta bio zastupnik SNS-a, a od 2022. do 2024. i predsjednik Skupštini Srbije, a opozicija ga je tokom mandata optuživala za iznimno netolerantan i nedemokratski odnos prema zastupnicima parlamentarne manjine.

Prema Zakonu o BIA, njenog direktora postavlja i razrješava Vlada, na čijem je čelu poslije decembarskih izbora prošle godine aktualni predsjednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević.

Za sada nije poznato kad se može očekivati odluka o službenom imenovanju Vladimira Orlića za šefa BIA.

Izvor: Agencije