Vučić komentirao stavove Ambasade SAD-a u Sarajevu

On je naveo da su Dejtonskim mirovnim sporazumom regulisane nadležnosti centralnih vlasti i entiteta.

Vučić je rekao da je "baš interesantna" bila kritika partnera iz američke ambasade u Sarajevu po pitanju "svesrpskog" sabora (TANJUG/ Sava Radovanović)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na tvrdnje Ambasade SAD-a u Sarajevu da zaključci usvojeni na “svesrpskom” saboru u Beogradu predstavljaju napad na Dejtonski sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine i zatražio da konkretno odgovore kako su došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima, piše Tanjug.

Vučić je rekao da je “baš interesantna” bila kritika partnera iz američke ambasade u Sarajevu po pitanju “svesrpskog” sabora održanog u subotu, i to, kako je ocijenio, veoma uspješnog i dobro organizovanog na radost našeg naroda.

“Međutim, rekao sam da ću da postavim neka pitanja. I vi ste čuli, već mnogo puta svi, i u Srbiji, i u Bosni i Hercegovini, i u celom regionu jednu sintagmu koja glasi duh Dejtonskog sporazumu. Ako mi kao zemlja koja je potpisala Dejtonski sporazum nismo garant provođenja, jer kažu da to ne piše nigde, već smo samo potpisnik, i ako bi duh tog potpisa upravo to značio, ja ne bih da se bavim ni duhom, ni duhovima. I uputiću vam najkonkretnije pitanje za one koji su rekli da smo mi pogazali Dejtonski sporazum, za naše partnere iz američke ambasade u Bosni i Hercegovini”, naveo je Vučić u video poruci na svom profilu na Instagramu.

On je naveo da su Dejtonskim mirovnim sporazumom regulisane nadležnosti centralnih vlasti i entiteta.

“Moje prvo pitanje za njih je kako, gde i od kada negde piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima. Naime, tačkom 3 Ustava BiH, aneks 4. Dejtonskog sporazuma, predviđeno je da sve državne funkcije ovlašćenja koja nisu izričito dodeljene institucijama BiH pripadaće entitetima. A članom 3.1 navedene su nadležnosti institucija BiH, spoljna politika, spoljnotrgovinska politika, carinska politika, monetarna politika, finansiranje ustanova i međunarodnih obaveza BiH, politika useljavanja, izbeglica i azila, provođenje krivičnih zakona, odnosi s Interpolom, međunarodna komunikacija, saobraćaj između entiteta i kontrola vazdušnog saobraćaja”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je konstatovao da se, kao što se vidi, nigdje ne pominju ni javna imovina, ni javna svojina.

“Te vas molim, dragi partneri iz američke ambasade, da mi konkretno odgovorite kako ste došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima kao što jasno piše u Dejtonskom sporazumu, a zbog čega ste između ostalog učestvovali u izazivanju krize na prostoru BiH. Istovremeno, očekujem da mi odgovorite, kao što ste već u nekoliko navrata rekli da to ima veze sa sporazumom po pitanju sukcesije iz 2001. koje je stupio na snagu 2004”, dodao je Vučić.

Poručio je i da na to ne odgovaraju jer bi, kako kaže, bilo mnogo glupo.

“Sukcesijom se regulišu prava i obaveze država članica nastalih na prostoru BiH, a ne kako će javna svojina ili javna imovina biti raspoređena unutar jedne od država članica nastale raspadom Socijalističke federativne republike Jugoslavije”, rekao je Vučić i ponovio molbu da mu na ovo jedno prosto pitanje, a tako mnogo važno odgovore, jer svi u regionu već godinu i po dana gube po pitanju imovine na kojoj insistiraju.

“Mnogo sam srećan što ste prihvatili ovu argumentovanu, civilizovanu i bez ikakvih uvreda dobru raspravu i uveren sam da ćete mi pružiti odgovor. Gde to piše. To je moje pitanje”, poručio je Vučić.

Ambasada SAD-a: RS nije država i može postojati samo unutar BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu oglasila se saopštenjem povodom održavanja “svesrpskog” sabora te je poručila da Republika Srpska nije država, već entitet koji može postojati samo unutar Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

“Zaključci usvojeni na svesrpskom saboru koji se odnose na Dejtonski mirovni sporazum i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu ukorijenjeni su u pravnim dezinformacijama i prožeti greškama”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da ti zaključci ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako donosioci tvrde, već da su namjerni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine.

“Ovo je opasno. Javne izjave zvaničnika Republike Srpske, a posebno predsjednika RS-a Dodika i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Stevandića, o zaključcima i planovima za ‘razdruživanje’ RS-a, drugo ime za otcjepljenje, predstavljaju i napad na Dejton i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju.

‘RS nije država’

Iz Američke ambasade u Sarajevu su istakli da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH izričito navode da je Bosna i Hercegovina država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine sa svojom unutrašnjom strukturom modifikovanom tako da se sastoji od dva eniteta.

“Ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju entitetima, ili bilo kom drugom poddržavnom tijelu, pravo na secesiju, ‘razdruživanje’ ili bilo koji drugi nespretni sinonim za otcjepljenje koji su izmislili zvaničnici RS-a. RS nije država i može postojati samo unutar Bosne i Hercegovine. Ona nema pravni subjektivitet izvan Bosne i Hercegovine. Dodikovi planovi i akcije dovode u opasnost mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost u evroatlantskim institucijama koju građani BiH, uključujući i stanovnike RS, žele i zaslužuju”, poručili su iz ambasade.

Izvor: Agencije