U Banjoj Luci otvorena kancelarija Ambasade Rusije u BiH

Kancelarija predstavlja nastavak saradnje sa BiH, a posebno sa bh. entitetom Republika Srpska sa kojom razvijamo i unapređujemo strateško partnerstvo, rekao je ruski ambasador Igor Kalabuhov.

U Banjoj Luci je otvorena kancelarija Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini (Tijana Grujić / Fena)

U Banjoj Luci je otvorena kancelarija Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, a njen rad su ozvaničili ruski ambasador Igor Kalabuhov i predsjednik RS Milorad Dodik.

Ambasador Kalabuhov izjavio je da otvaranje kancelarije predstavlja za Rusiju poseban događaj, napominjući da se na ovaj dan čekalo dugo vremena, prenosi Fena

Prema njegovim riječima, kancelarija predstavlja nastavak saradnje sa BiH, a posebno sa bh. entitetom Republika Srpska sa kojom, kako kaže, Rusija razvija i unapređuje strateško partnerstvo.

“Tome je dokaz i nedavni sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Dodika na kojem su postignuti dogovori koji su u osnovi našeg rada”, dodao je Kalabuhov.

‘Historijski trenutak’

Videolinkom se iz Moskve uključio ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji je poručio da je otvaranje kancelarije “historijski trenutak”.

“Nije svakidašnji događaj da se u svijetu otvara novo diplomatsko sjedište Ruske Federacije. Veoma nam je drago što se ovo događa u prijateljskoj RS. Širenje diplomatskog kora u Banja Luci svjedoči o povećanju značaja i autoritetu RS kao učesnika u međunarodnim procesima u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom” kazao je Lavrov.

On je poručio je da će prioritetna pažnja u Banjoj Luci biti posvećena izgradnji rusko-srpskog hrama kao duhovnog i kulturnog centra.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je da je Ruska Federacija njihov “partner i politički istomišljenik”.

“Mi u Rusiji vidimo pravičnu stranu današnjeg vremena, ali i istorije. Otvaranje ove kancelarije doživljavamo s emocijom”, kaže Dodik.

Izvor: Agencije