Memorijalni centar Srebrenica traži da se ispita uloga hrvatskog ministra u ratu u BiH

Govoreći na godišnjici važne bitke na području Mostara, Anušić je rekao da se kao dobrovoljac priključio Hrvatskom vijeću odbrane (HVO) 1993. i da se borio oko Mostara.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić prisustvovao je otkrivanju spomenika "Zore slobode" u sklopu obilježavanja 32. godišnjice operacije "Lipanjske zore" (Denis Kapetanović/PIXSELL)

Memorijalni centar Srebrenica zatražio je u utorak od hrvatske vlade da ispita je li ministar odbrane Ivan Anušić umiješan u zločine nad Bošnjacima nakon što je izjavio da se 1993. borio na strani hrvatskih snaga na području Mostara, prenosi Hina.

Govoreći na godišnjici važne bitke na području Mostara, Anušić je rekao da se kao dobrovoljac priključio Hrvatskom vijeću odbrane (HVO) 1993. i da se borio oko Mostara.

“Kao što je veliki broj Hrvata 1991. došao braniti Vukovar, tako sam i ja 1993. kao dragovoljac bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane ovdje u Mostaru gdje sam branio hrvatski narod u BiH”, rekao je Anušić na obilježavanju 32. godišnjice operacije “Lipanjske zore”, prve vojne pobjede nad srpskim snagama i JNA na području Mostara i Hercegovine.

Memorijalni centar Srebrenica, koji komemorira sjećanje na genocid više od 8.000 Bošnjaka koji su počinile srpske snage 1995., sada traži pojašnjenje Anušićeve uloge u ratnim zbivanjima.

„Memorijalni centar Srebrenica traži od vlade RH da pojasni ovu izjavu i umiješanost aktuelnog ministra u vojne akcije koje je Haški sud (ICTY) potvrdio kao udruženi zločinački pothvat u presudi Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćorić, i Berislav Pušić“, napisao je centar na X-u.

ICTY je šestoricu bivših političkih i vojnih vođa Hrvata u BiH osudio za udruženi zločinački poduhvat koji je uključivao etničko čišćenje Bošnjaka i pokušaj pripajanja dijela teritorija Bosne i Hercegovine Hrvatskoj.

Dio poduhvata bili su i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i komandant Hrvatske vojske general Janko Bobetko, stoji u presudi.

Hrvatska je nedavno sponzorirala i u UN-u glasala za rezoluciju o genocidu u Srebrenici čiji je inicijator bio Memorijalni centar.

Izvor: Agencije