EU o Svesrpskom saboru: Suverenitet i ustavni poredak BiH ne mogu biti narušeni

Dan ranije, ambasada SAD u Bosni i Hercegovini saopštila je da zaključci usvojeni na “Svesrpskom saboru” 8. juna u Beogradu “ne predstavljaju odbranu Dejtonskog sporazuma, kako autori tvrde.

Evropska unija (EU) je danas, povodom deklaracije usvojene na "Svesrpskom saboru", ukazala da suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine (REUTERS/Johanna Geron/File Photo)

Evropska unija (EU) je danas, povodom deklaracije usvojene na “Svesrpskom saboru”, ukazala da suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine (BiH) ne mogu biti narušeni i da će svaka akcija protiv tih principa dovesti do ozbiljnih posljedica, javlja Beta.

Povodom Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, portparol EU Peter Stano naveo je u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Brisel od lidera sa Zapadnog Balkana “očekuje da njeguju principe i vrijednosti za koje se EU zalaže”.

“Očekujemo od političkih lidera iz zemalja koje teže pristupanju Evropskoj uniji da njeguju dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju, principe i vrijednosti za koje se EU zalaže”, naveo je Stano.

Usvajanje deklaracije na “Svesrpskom saboru” za RSE je danas prokomentarisao i ambasador SAD u Beogradu Christopher R. Hill, rekavši da fokus svih kojima je stalo do Srbije i njene budućnosti treba da ostane na stvaranju mirne i prosperitetne budućnosti za čitav Zapadni Balkan i na povećanju regionalne saradnje sa EU integracijom kao konačnim ciljem.

Reagovanje ambasade SAD-a

Dan ranije, ambasada SAD u Bosni i Hercegovini saopštila je da zaključci usvojeni na “Svesrpskom saboru” 8. juna u Beogradu “ne predstavljaju odbranu Dejtonskog sporazuma, kako autori tvrde, već namjerni napad na taj sporazum i državne institucije BiH”.

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su na “Svesrpskom saboru” deklaraciju sa 49 zaključaka, u kojoj se, između ostalog, konstatuje da srpski narod predstavlja “jedinstvenu cjelinu”.

U deklaraciji se, između ostalog, navodi da je Dejtonski mirovni sporazum “trajno i bitno narušen” i pozivaju se svi međunarodni akteri da se vrate njegovom poštovanju. Navodi se i da teritorija Republike Srpske ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona tog entiteta BiH.

“Svesrpski sabor smatra da Republika Srpska može u mjeri u kojoj ocijeni kao cjelishodno da aktivira sve nadležnosti koje su prema Dejtonskom mirovnom sporazumu predviđene kao nadležnosti entiteta”, dodaje se u deklaraciji.

Izvor: Agencije