Ambasada SAD-a u Sarajevu odgovorila na Vučićevo pitanje

U obraćanju Jamesa O'Briena iz februara ove godine, na koje se poziva ambasada, ističe se da je BiH Dejtonom zadržala ulogu u međunarodnim organizacijama i sporazumima.

Američka ambasada u Sarajevu poručila je da imovina pripada državi, a ne entitetima (Almir Razić/Fena)

Američka ambasada u Sarajevu odgovorila je na pitanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića gdje piše da imovina pripada državi, a ne entitetima, da “nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentovane pravne historije i sudskih presuda u vezi sa državnom imovinom u Bosni i Hercegovini”, prenosi Fonet.

“Kako je to pomoćnik državnog sekretara O'Brien naveo u svom govoru u februaru 2024. godine: Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama, ali je polazna tačka i dalje jasna – imovina pripada državi”, navodi se u saopštenju, prenio je Klix.

U obraćanju Jamesa O'Briena iz februara ove godine, na koje se poziva ambasada, ističe se da je BiH Dejtonom zadržala ulogu u međunarodnim organizacijama i sporazumima.

“Godine 2001. BiH je potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije bivše Socijalističke Federalne Republike Jugoslavije, kojeg je ratifikovala Parlamentarna skupština BiH i državnu imovinu pripisala Bosni i Hercegovini, a ne entitetima”, rekao je tada O'Brien.

Vučić je danas naveo da bi bilo “mnogo glupo” da se američka ambasada u odgovoru pozove na sporazum o sukcesiji, objasnivši da se sukcesijom regulišu prava i obaveze država članica nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, a ne kako će javna svojina ili javna imovina biti raspoređena unutar jedne od država članica nastale raspadom SFRJ.

Izvor: Agencije