Grbin najavio povlačenje s čela SDP-a

Peđa Grbin, predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), najavio je kako će dužnost predsjednika obavljati sve dok članovi SDP-a ne izaberu novog.

Na izborima unutar SDP-a neću se kandidirati za predsjednika stranke, poručio je Peđa Grbin, predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) (Goran Stanzl/PIXSELL)

Nakon održanih evropskih izbora Peđa Grbin, predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) najavio je da više neće biti lider te stranke, na unutarstranačkim izborima koji im predstoje, neće se kandidirati niti za jednu funkciju, a stranku će voditi dok članovi SDP-a ne izaberu novog predsjednika.

“Odluka stranačkih tijela je bila da izborni procesi unutar stranke neće početi do završetka izbora za Evropski parlament. Ti izbori su završili i sutra počinjemo s radnjama o unutarstranačkim izborima. Predsjedništvo će predložiti Glavnom odboru, možda ne sutra, ali će utvrditi raspored kako će se određene radnje definirati. Nemojte me pitati koji su rokovi, sutra će ih utvrditi Predsjedništvo”, poručio je Grbin, dodajući “kako se drži riječi”, prenosi Hina

Ispunio obećanje

Uz podsjetnik kako je prije parlamentarnih izbora rekao da, ukoliko SDP ne formira Vladu, on odlazi s čelnog mjesta stranke, Grbin je tako sada najavio da on više neće biti predsjednik SDP-a.

“Na izborima unutar SDP-a neću se kandidirati za predsjednika stranke. Moja je obveza odraditi mandat do kraja, nemam luksuz otići u Gardaland, pobjeći i praviti se da me to ne zanima, nego da se ovaj proces provede pošteno i transparentno”, rekao je.

Najavio je kako će dužnost predsjednika vršiti sve dok članovi SDP-a ne izaberu novog.

“Dok sljedeći predsjednik ili predsjednica ne bude izabran, ja ću voditi stranku i predati dužnost onome kome članovi daju povjerenje”, nastavio je Grbin.

Najavio je i kako se na unutarstranačkim izborima u SDP-u, koji su bili planirani šest mjeseci od održanih parlamentarnih izbora, neće kandidirati niti za jednu funkciju.

Izbori za Evropski parlament

Grbin nije htio novinarima otkriti niti koga bi on volio vidjeti kao svog nasljednika.

Naglasio je kako stranku ostavlja nasljedniku u mnogo boljem stanju nego kad ju je on preuzeo.

“Ja bih sebi dao četvorku”, ocijenio je sebe.

Odaziv hrvatskih birača za Evropski parlament je bio svega 21,32 posto, što je za 8,53 posto manje nego na izborima 2019. godine.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila je šest mandata, SDP četiri, a Domovinski pokret i Možemo! po jedan mandat na izborima za Evropski parlament, pokazuju prvi neslužbeni rezultati koje je u nedjelju u 23 sata objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP) Hrvatske.

HDZ Andreja Plenkovića i SDS Janeza Janše u Sloveniji osvojili su najveći broj predstavnika na izborima za Evropski parlament.

Izvor: Agencije