Plenković: Imamo 76 potpisa za formiranje nove vlade

HDZ je s partnerima osvojio 61 mandat, što znači da su im za formiranje većine koju će predvoditi Andrej Plenković nedostajala tri glasa.

Danas je dan u kojem imamo 76 potpisa za našu treću vladu, poručio je Andrej, predsjednik HDZ-a (Olivier Matthys/EPA-EFE)

Predsjednik Hrvatske demokratske stranke (HDZ) i nositelj liste na izborima za Evropski parlament Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da u HDZ-u imaju potrebnih 76 potpisa za njihovu treću vladu.

“Danas je dan u kojem imamo 76 potpisa za našu treću vladu”, rekao je Plenković tokom predstavljanja kandidata i izbornog programa HDZ-a za predstojeće izbore za Evropski parlament, prenosi Hina.

Dvanaest mandata

Na sastanku Predsjedništva Domovinskog pokreta (DP) prihvaćeno je sklapanje sporazuma o formiranju Vlade s HDZ-om, izvijestili su iz DP-a, pri čemu će DP Plenkoviću dati 12 mandata.

DP, kao manji koalicijski partner u budućoj vlasti, dobio je tri resora – poljoprivredu, ekonomiju te demografiju i useljeništvo, za šta će se osnovati novo ministarstvo, potvrdile su obje strane.

Uz ministarske pozicije dobit će i dva mjesta potpredsjednika Vlade te jedno potpredsjednika Sabora.

DP je na izborima 17. aprila osvojio s partnerima 14 mandata, ali odmah se u izbornoj noći od njih “otcijepio” Mislav Kolakušić (Pravo i pravda), a u četvrtak je objavljeno da svoj potpis neće dati ni Josip Jurčević, tako da DP raspolaže s 12 saborskih mandata.

Nedostajala tri glasa

HDZ je s partnerima osvojio 61 mandat, što znači da su im za formiranje većine koju će predvoditi Plenković nedostajala tri glasa.

Njih će dobiti, najavljeno je, iz Kluba nacionalnih manjina bez SDSS-a.

Timovi DP-a i HDZ-a postigli su u srijedu “suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade”, objavio je Marko Milić u ime HDZ-a nakon drugog održanog sastanka ove sedmice, koji je potrajao malo duže nego dan ranije, gotovo tri sata.

Izvor: Agencije