Xi u Beogradu: Srbija je prvi strateški partner Kine u Evropi

Kineskog predsjednika tokom posjete Beogradu, nakon osam godina, prati i delegacija koja ima blizu 400 članova.

Kineski predsjednik Xi Jinping je danas tokom zvanične posjete Beogradu izjavio da će se Kina i Srbija “zajedno suprotstaviti hegemonizmu i politici moći” i zajednički se zalagti za fer pristup i pravdu i zajednički raditi na izgradnji “globalne zajednice sa zajedničkom budućnošću”, prenosi Beta.

Političko povjerenje Pekinga i Beograda je “jako kao stijena”, kazao je Xi u izjavi medijima pošto je s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem potpisao Zajedničku izjavu dvije države o “produbljavanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri”.

“Kina podržava Srbiju u tome da se pridržava svoje nezavisnosti i da slijedi sopstveni razvojni put, i podržava je u naporima da očuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet po pitanju Kosova“, kazao je predsjednik Kine.

Istakao je da je Srbija, kada ju je posjetio prije osam godina, postala prvi evropski strateški partner Kine, a da tokom njegove današnje posjete postaje “prva zemlja koja učestvuje u izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću”.

“Ukupno šest praktičnih koraka je potrebno u izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću: sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine koji uskoro stupa na snagu, zatim to što Kina podržava srbijanski EXPO 27 i šalje delegaciju”, naveo je kineski predsjednik.

Treći korak je uvoz više proizvoda iz Srbije što je već dogovoreno za suhe šljive i borovnice, četvrti podrška 50 mladih naučnika da tri godine učestvuju u istraživanjima u Pekingu uz poziv da 300 mladih iz Srbije tri godine studira u Kini.

“Kao posljednji korak Kina pozdravlja otvaranje direktnog leta Beograd – Shanghai i poziva na još takvih inicijativa”, kazao je Xi.

Predstavnici Srbije i Kine su poslije sastanka državnih delegacija u Palati Srbija popisali 28 dokumenata, memoranduma o saradnji i razumijevanju za oblasti infrastrukture, kulture, trgovine, nauke, tehnologije, informisanja.

Svečani doček

Xi je stigao u Srbiju sinoć iz Francuske, gdje je boravio u okviru posjete Evropi, prvi put nakon pet godina, a iz Beograda će danas otputovati u Mađarsku.

Kineskom čelniku je u Beogradu priređen svečani doček – nakon deset počasnih plotuna, intoniranja himni i smotre počasne garde, Xi i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uputila su se ka sjevernoj terasi Palate Srbije ispred koje su ih dočekale hiljade građana.

(Tanjug/ Vladimir Šporčić)

Obraćajući se građanima s terase Palate Vučić je kazao da je Xi “veliki i čelični prijatelj Srbije i da danas ispisuju istoriju i budućnost”.

“Za samo nekoliko godina svi ćemo se sećati ovog dana i da smo pisali danas budućnost”, poručio je.

“Duboko sam dirnut i impresioniran dočekom u Srbiji, svjedoci smo iskrenog prijateljstva srpskog i kineskog naroda, čeličnog prijateljstva dvije zemlje”, kazao je Xi.

Izvor: Agencije