Formiranje vlasti u Hrvatskoj: Danas nastavak pregovora

Hrvatski mediji smatraju da bi ovo mogao biti najznačajniji dan u postizbornoj fazi koja traje već tri sedmice.

Zvaničnici DP-a prisustvovali ključnom sastanku s Andrejem Plenkovićem, čelnikom HDZ-a (Luka Stanzl/PIXSELL)

Dva sata pregovora između predstavnika Domovinskog pokreta i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u utorak poslijepodne u Banskim dvorima o formiranju nove Vlade i većine u Hrvatskoj, rezultiralo je usuglašavanjem određenih segmenata i dogovorom da će se sastati odmah u srijedu kako bi nastavili razgovarati o strukturi buduće Vlade.

“Mi smo iznijeli svoja programska načela, druga strana svoja, otprilike su nam oko 70-80 posto podudarne neke stvari, dogovorili smo puno toga, neki dio jest dogovoren, a neke stvari ćemo još sutra dogovoriti”, poručio je zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a i tehničkim premijerom Andrejem Plenkovićem te njegovim timom, prenosi Hina.

Uoči sastanka čelnik stranke DP-a Ivan Penava potvrdio je da su zainteresirani za četiri ministarstva, a Radić nakon sastanka nije htio o tome govoriti.

“Ne bih o tome pričao. Dogovor mora biti kompletan, sveobuhvatan. Sutra ćemo krenuti prijepodne, hoćemo li i što dogovoriti, o tom potom. Obrise nove parlamentarne većine imamo, ne možemo reći da je sve potpuno gotovo”, rekao je i dodao kako je to bio prvi pravi sastanak na kojem su razgovarali o resorima.

“Mislimo da možemo biti optimistični, ali hajmo pričekati do kraja”, naglasio je Radić, koji nije htio otkriti ni u kojim su se segmentima približili dogovoru.

“SDSS i manjine nisu istoznačne”, rekao je govoreći o tri zastupnika SDSS-a koji neće dati potpise Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje buduće Vlade niti sudjelovati u većini, što je bio glavni uvjet DP-a za nastavak pregovora s HDZ-om.

Podrška manjina

Neki zastupnici nacionalnih manjina će dati podršku, najavio je Vladimir Bilek u ime njihovog Kluba, ne otkrivajući koliko niti koji će to biti.

Nakon spomenutog sastanka, član pregovaračkog tima HDZ-a Marko Milić ističe kako vjeruje da će tokom srijede “u potpunosti postići dogovor o svim odrednicama koje su temelj za funkcioniranje nove parlamentarne većine i buduće Vlade.

“Kao što smo prošli tjedan najavili, sastali smo se ponovno i približili smo stajališta po brojnim pitanjima. Kao što smo najavili da ćemo imati obrise nove parlamentarne većine koju će predvoditi HDZ kao izborni pobjednik treći put za redom, mislim da ćemo to i ostvariti i ovaj tjedan”, poručio je Milić.

Odbacio je informacije da su im liberalni partneri koji su s HDZ-om išli na izbore, HSLS i HNS, uvjetovali podršku time da DP-u ne smiju dati resore kulture i medija te obrazovanja.

“Nismo razgovarali ni o kakvim resorima s partnerima koji su uz HDZ. Tek smo sad u fazi dogovora s DP-om oko pojedinih resora i strukture Vlade, a ono što je važno je da će partneri koji su do sada podržavali HDZ podržavati i dalje, jer vjeruju u politiku koju vodi Plenković”, rekao je.

HDZ je na parlamentarnim izborima osvojio 61 zastupnički mandat. Za formiranje Vlade potrebno je da osigura 76 ruku u Saboru.

Izvor: Agencije