SDS-u odbijena prijava za lokalne izbore u BiH

SDS je od 2006. godine opoziciona stranka u Skupštini RS-a.

Na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini 6. oktobra CIK je odobrio učešće 82 stranke (REUTERS/Dado Ruvic)

Zbog problema s bankovnim računom Centralna izborna komisija BiH odbila je prijavu Srpske demokratske stranke za sudjelovanje na lokalnim izborima u toj državi.

Čelnik najveće opozicione partije u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska Milan Miličević rekao je da će stranka iskoristiti sve pravne mogućnosti a kao krajnju mjeru navodi izlazak na izbore pod drugim imenom.

“Mislim da je ovo udar na demokratiju i sramno glasanje CIK-a”, rekao je Miličević.

“Mi ćemo iskoristiti pravni lijek i apelovati da se takva žalba uvaži. U svakom slučaju ako i to ne bude moguće, mi imamo opciju da izađemo na izbore pod imenom ‘SDS volja naroda'”.

Američka administracija u martu je upozorila da banke u BiH riskiraju da budu sankcionirane ako posluju s onima koji su pod sankcijama. A s obzirom na to da je SDS više od 20 godina pod američkim sankcijama, banka u kojoj je imao račun blokirala ga je.

Osnivači SDS-a osuđeni za ratne zločine

Srpsku demokratsku stranku su 12. jula 1990. osnovali Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik. Sve troje su osuđeni za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Nakon 9. januara 1992, Karadžić je postao predsjednik samoproglašene Republike Srpske, Plavšić potpredsjednica, a Krajišnik predsjednik Skupštine Republike Srpske. SDS je imao 72 od ukupno 83 zastupnika u toj ratnoj skupštini.

Rad stranke nije zabranjen, iako je takav poziv bio upućen iz Međunarodne krizne grupe 2005. prema Uredu visokog predstavnika (OHR) koji ima takve ovlasti.

Ni jedna od partija koje su svoje programe zasnivale na ekstremnom nacionalizmu, nakon rata nije zabranjena.

SDS je od 2006. godine opoziciona stranka u Skupštini RS-a.

Izvor: Agencije